Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

Po skončení úterní konference policie ČR k činu střelce na filosofické fakultě v Praze dne 21. prosince 2023, se vyrojila spousta článků a komentářů v médiích i na sociálních sítích. Jde o tradiční český folklór, jehož typickým rysem je mít za každou cenu na věc vlastní názor a dát o něm světu hlasitě vědět.

Na zmíněné konferenci jsme se nedozvěděli prakticky nic, vyjma sdělení policejního prezidenta, který se postavil za své podřízené. To se čtenářům detektivek nelíbí, protože oni mají jasno. V knihách či seriálech bývá neohroženými hrdiny pachatel brzy dopaden a jeho motivy a zločiny vypátrány. V případě předvánoční tragédie tomu tak není.

Základní důvody jsou dva. Prvním je skutečnost, že dozorující státní zástupci v této fázi vyšetřování zakázali policii poskytovat veřejnosti většinu informací. Druhý důvod je prostší: uběhlo málo času.

Horatio Caine vyšetří případ za čtyřicet pět minut a Harry Hole za týden. Vášnivý čtenář je na tom  lépe, protože je schopen knihu sfouknout do dvaceti čtyř hodin. Realita je jiná. Vyšetřovatelé museli zadat několik desítek znaleckých posudků, od techniků čekají na analýzy stovek stop, budou provádět další výslechy a zpracovávat tisíce stránek podkladů. Kapitola policejního postupu při akci rovněž nemůže být uzavřena. Vnitřní prověrka sice proběhla, ale závěr Generální inspekce bezpečnostních sborů zatím znám není.

Tohle všechno na úterní tiskové konferenci policejního prezidenta padlo. S dotazy novinářů trvala dvě hodiny. Za tu dobu by Sherlock Holmes dávno předal profesora Moriartyho slavnému Scotland Yardu. Jenže tiskovku čtenář detektivek sledoval okrajově. Neměl čas. V tu dobu sjížděl videa se střelcem na střeše fakulty na Tiktoku nebo Facebooku. Z nich si zjistil vzdálenost střelce od nejbližší policejní hlídky, rychlost větru, sílu světla, úhly, poté vykalkuloval pravděpodobnost zásahu a nyní se ptá. Proč ten polda z ulice na zlosyna na střeše nevystřelil? John McClane by to dokázal na první dobrou.

Policisté jsou lidé. Chybující. Stejně jako lékaři, učitelé, řidiči kamiónů a další profese. Při akci na fakultě všechny zasahující složky integrovaného záchranného systému stoprocentně chyby dělaly. Průběžně vyplavou na povrch. Na některé přijde inspekce. Jiné se ukáží před bezpečnostními výbory parlamentu a senátu. Další odhalí státní zástupci. Novináři proniknou k ostatním. Nebo se obnaží u možných soudů.

Minimálně do skončení vyšetřování se budou pozůstalí, přeživší studenti a pedagogové, zasahující policisté, záchranáři, hasiči, technici a mnozí další, kteří ve čtvrtek 21. prosince 2023 budovou fakulty prošli, stále vyrovnávat s traumaty, jež onoho nešťastného dne prožili. Mnozí jimi budou zasaženi v osobní i profesní rovině celý život. I čtenář detektivek se vyrovnává se šokem z události, kterou v málokteré knize najde, proto tak intenzivně viníka hledá.  

Jeho analýzy zasahující účastníky na místě zraňují, protože jim nerozumí. Čtenáři detektivek zase nerozumí motivu pachatele. Nemohou, protože vyšetřování neskončilo a pokud nedá svolení státní zástupce nebo neuniknou předčasně informace ze spisů, ani se jej hned tak brzy nedozví. Zkušenosti ze zahraničí říkají, že normálním psychologickým jevem v této fázi je, že veřejnost hledá viníka zmařených životů. Nemůže ho najít ve střelci, o němž nic neví a policie je pro ni aktuálně ten nejlepší terč. Dalším se už stali členové postraumatického intervenčního týmu, na řadu zřejmě přijdou i záchranáři, potom fakulta, nemocnice a možná i hasiči. Tohle bude trvat do okamžiku, než se bude o pachateli a jeho motivech vědět víc. Pokud tedy nějaký motiv vůbec existoval.

Kvůli traumatu celé společnosti by proto čtenáři detektivek mohli zvážit zmírnění některých svých komentářů, alespoň do skončení vyšetřování. Nikdo nikomu nebrání pronášet zanícené analýzy a kritiky, pokud úmyslně nelže. Jde o rozhodnutí každého. Kdo je rozhozen, potřebuje do světa křičet svůj pohled, trpělivější si řekne: "zatím nevím," a počká si, co všechno v čase vyplave na povrch. A ono vyplave.

Pokud se už přesto čtenář detektivek rozhodne, že bude bez rozmyslu plácat na všechny strany, mohl by se zeptat i sám sebe, zda jeho žvanění v tak krátké době po tragédii není náhodou ubohé, trapné nebo dokonce odporné.

Žijeme ve společnosti, která nám dává mnoho práv, včetně práva na informace. Stát má povinnost je svým občanům poskytnout. Pokud ovšem u toho budeme pokaždé ječet a neohlížet se na ty, kteří byli dotyčnou událostí osobně zasaženi, něco to vypovídá. Ne o státu, ale o nás samých.

Psáno pro iDNES.cz   

Náhledový obrázek: Pixabay.com

Autor: Jan Šik | sobota 13.1.2024 23:22 | karma článku: 36,01 | přečteno: 5041x
  • Další články autora

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 17,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,05
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake