Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J41a76n 59Š49i37k

9. 4. 2015 11:24

Dobrý den. Více informací je například na Wikipedii. Původně pevnost patřila Rusku, ale v roce 1921 opravdu připadla Polsku v důsledku sovětsko-polské války. V roce 1939 ji přepadli a obsadili Němci, ale po paktu Ribbentrop - Molotov byla rozdělena, část připadla Německu a větší část Sovětskému svazu. Mnou popsaná episoda se pak týká napadení ruské části pevnosti Němci 22. 06. 1941. Historie je opravdu složitá a není černobílá. Nemohu v článku skutečně popsat vše do podrobností, nejsem historik a nevyhnul bych se pak matoucím chybám či omylům. A upřímně řečeno: článek by byl o pět odstavců delší a skoro nikdo by ho nečetl. Jde mě o to, že před 70 lety skončil největší světový konflikt v historii naší planety. Je to méně, než je věk mých rodičů, není to tedy tak dávno. Je ostudou našich medií i politiků, že konec světové války a to co všechno se tehdy dělo nepřipomínají, mám pocit, že směřujeme do nějaké prázdnoty zapomnění. Svými články chci alespoň vzpomenout na několik okamžiků a pokud vyvolají otázky nebo něčí zájem o další informace, jsem velmi rád, protože o to mě přesně šlo. Děkuji Vám všem za diskusi. :-)

1 0
možnosti
IH

Docela nejzajímavější ovšem je, že tato pevnost ještě v roce 1939 chránila Polsko. Jak jen se to mohlo stát, že se najednou ocitla v Sovětském svazu?

0 0
možnosti
LK

Do roku 1915 chránila Ruské impérium. Jak se mohlo stát, že se ocitla v Polsku? A proč je teď v Bělorusku?

Historický vývoj, pane Hlavůněk, se tomu říká.

2 0
možnosti
SS

Jinak v Brestu byla tez v zari 1939 spolecna prehlidka "vitezstvi" Nazi Nemecka a komunistickeho SSSR ... SS a NKVD to spolu velmi sluselo. Jako bonus predal Stalin Hitlerovi nemecke zidy a antifasisty co pred Hitlerem utekli do SSSR.

1 0
možnosti
AD

Také je třeba připomenout, jak moc to slušelo premiérům Velké Británie a Francie s Hitlerem v r. 1938. Jo holt historie není černobílá.

2 0
možnosti
MP

Podle nadpisu jsem puvodne cekal pojednani o ponorkovych bunkrech ve francouzskem Brestu. Takhle jsem se dozvedel neco noveho. Diky

0 0
možnosti
KD

To víte, dnes není v módě psát o tvrdých bojích na Východě, které rozhodly druhu světovou válku.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS