Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

..... tož nevím z čeho čerpáte, ale já se po 50ti letech konečně dozvěděl pravdu,- Ivani nás dobyli a druhou světovou rozpoutali, Osvětim osvobodili Ukrajinci v čele s národníma hrdinama Benderovcama, EU prej nějaký "Noční vlci" nerozloží a ten parchant Putin má tu drzost chlastat na nějaký "přehlídce vítězství", když každej normální evropan ví, že jich okupace Evropy přišla na cca 25. mil padlejch !!!  ......  su enem zvědavej, kdo konečně vyznamená gen. Vlasova za osvobození Prahy  a místo pomníku Koněva v Práglu konečně postaví pomník Ukrajincům,- někerým blbečkům připomínám, že Prágl vobsadila vojska Ukrajinského frontu ! ,- a nyčko matko mudruj, kavárna má jasno,- Ukrajinci nás museli tutáč vosvobodit, - však nedej bože, že by "matičku" vobsadil Brjanský front ?!? .... si netroufám ani háááádat, co by z teho kavárna zrobila za cirkus;-D ! ........ináč za R^

0 0
možnosti
Foto

USA Versailleskou mírovou smlouvu nepodepsaly, právě pro její tvrdost vůči Německu. Prohlásily, že to povede k další válce. Německo uznalo porážku a zastavilo boje.  K podpisu Versailské smlouvy nebyli pozváni generálové Německa.Do současné době nemají historikové jasno, proč 1 světová válka vznikla a kdo ji vlastně vyvolal.

3 0
možnosti

Proč by měli být k podpisu zváni generálové? Smlouvu podepisují představitelé států. Kongresu se nelíbil celý koncept společnosti národů, ten odmítli, nikoliv mírovou smlouvu.

0 0
možnosti
Foto

J39a49n 72Š49i84k

6. 5. 2015 20:01

Dobrý den. Podle mě Versailleská mírová smlouva byla logickým uzavřením I. světové války. V Německu vyvolala pocit nespravedlnosti a ponížení, které Adolf Hitler dokázal zneužít k růstu nacismu. Jsou zdroje, které tvrdí, že její podmínky byly příliš tvrdé a nepřiměřené. Vcházel jsem z informací získaných z literatury nebo různých odkazů, těch je ovšem tolik, že jsou často protichůdné a ve výsledku jsem si na ně udělal svůj názor zmíněnou formulací. Jsem ovšem laik a ne historik, proto berte prosím v úvahu, že toto je jen blog a ne odborná knihovna.

1 0
možnosti

"Za původní příčinu II. světové války se považuje hlavně Versailleská mírová smlouva"

Kdo se skrývá za tajemným "se", kolik stejných subjektů považuje za příčinu WW2 nikoliv nacistickou expanzivitu, nýbrž danou smlouvu?

Že poražený vrátí území, která předtím anektoval a zaplatí reparace - které nemusely být placeny okamžitě, nýbrž byly rozloženy na léta dopředu. - je celkem normální věc. Obrovské válečné škody např. ve Francii a dalších  zemích Dohody (německého území se válka prakticky nedotkla) se samy nezaplatí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,91
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake