Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Do Jekatěrinburgu vstoupil 1. úderný prapor krátce po zbabělém vyvraždění carské rodiny (včetně dětí) bolševiky . Jiná věc je otázka carského pokladu o kterém komunisté rádi říkají, že ¨ho čs. legionáři ukradli.  Skutečností je, že poklad (resp. jeho zbytky) převzaly legie od admirála Kolčaka a počátkem roku 1920 byl regulérně a protokolárně předán bolševické moci.  Tuto skutečnost ocenili i bolševici a mohlo dojít k vyjednání odjezdu našich jednotek ze Sibiře přes Vladivostok.

Pokud se týká  Jaroslava Haška, ten legie zradil v roce 1918 kdy přeběhl k bolševikům a do historie se zapsal jako bolševický komisař města Bugulmy. Tzv. čeští krasnoarmějci byli černou můrou našich legionářů a měli na svědomí spousty jejich životů.  Hašek byl odeslán do Československa koncem roku 1920 s úkolem podpořit revoluci proti republice a cílovým městem bylo Kladno.  Do ČSR sice dorazil, ale jak bylo jeho zvykem, někde se ožral, revoluci zaspal a do Kladna dorazil s křížkem po funuse..

0 0
možnosti
Foto

zajímavý teroristický přepad přístavu.

0 0
možnosti

Ten Haček však působil na straně bolševiků.

0 0
možnosti
Foto

R^fajn opáčko...občas se uvádí, že legie vyměnily carskou rodinu za svobodný odchod z Jekatěrinburgu.

1 0
možnosti
Foto

Tak to slyším a čtu poprvé, že naše legie vyměnily carskou rodinu za svobodný odchod z Jekatěrinburgu. Největším hrdinou ašich legií byla Gajda, který dosáhla jako mladý hodnosti generála a které neměl rád Masaryk, který jej také později zničil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 405
  • Celková karma 14,99
  • Průměrná čtenost 1356x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake