Diskuse

Počátky křížových výprav: Středověk

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Škoda že papouškujete ten nesmysl o odpustcích...

4 0
možnosti
Foto

Nikdo si na koleně nevyndá slepé střevo. Sotva se někdo pustí do stavby mostu z předpjatého betonu, pokud tomu aspoň trochu nerozumí. Ale historii vám vypráví každý politik, novinář, magor, jen když umí aspoň trochu číst a někde něco zahlédne. Já jsem historik, napsal jsem sám a ve spolupráci na 40 knih, učím historii skoro 40 let, ale netroufl bych si na podobný článek bez několika let studia, protože mou specializací je 20. století, politický systém první republiky a extrémistická hnutí v něm. Pane autore, blahopřeji. Jste nesporně génius. Jen tak dál. Lidé potřebují autory vašeho typu, aby věděli, s kým souložila Marie Terezie nebo Kateřina Veliká, na co umřel Ladislav Pohrobek a kde jsou poklady templářů.

3 0
možnosti
Foto

Ja by som záujem nášho kolegu hodnotil kladne. Prístup k problematike záporne. Aj laik dokáže popísať históriu zujímavo, talentovaný pisateľ možno zaujímavejšie, ako samotní "suchí" historici.

To, že čerpal z nejakého dokumentárneho filmu je OK. To, že nezistil takú "maličkosť", že knihu, na ktorú sa odvoláva, nepísal historik, ale amatér a navyše pred nejakými 35 rokmi, odkedy bádanie dosť pokročilo, je už tak trochu menej OK. Ja som ju v kníhkupectve držal v rukách a práve kvôli tomu som si ju nekúpil. Obmedzenosť zdrojov, na ktoré sa odvoláva hraničí s katastrofou, ktorá sa prejavila v blogu.

Ale je to stále lepší prípad, ako fanatici, ktorí vrámci nejakej ideológie spochybňujú prácu historikov. Napr. mal som tú "česť" s jedným chlapíkom, ktorý historika prof. Kamena obvinil z ospravedlňovani španielskej inkvizície. Keď som mu napísal, že ten historik je Brit (čiže asi nie katolík) a navyše Žid, teda príslušník etnika, ktoré bolo hlavnou obeťou španielskych inkvizičných tribunálov a problematike sa venuje 30 rokov, tak oponoval tým, že navštívil Vatikán. Keď som mu odpísal, že tam asi nájde zdroje informácií skôr ako v rodnej ázijskej Barme, oponoval tým, že bol návštevou Vatikánu nadšený. Čo k tomu dodať? :-)

0 0
možnosti
Foto

J55a69n 77Š15i69k

20. 6. 2017 7:28

Dobrý den. Děkuji za Vaše názory a připomínky. Nepíšu učebnici dĕjepisu, jen blog, který poskytuje volbu, prostě článek nečíst nebo téma opustit. Nebo, pokud Vás zaujme, najít si více zdrojů a udělat si vlastní názor. Uvádím alespoň některé zdroje pod článkem. Doba, kterou mám na mysli je před krížovými výpravami a jde opravdu jen o obecný popis, bez podrobných faktů, jako úvod. V každém případě všem děkuji a přeji hezký den

2 1
možnosti
Foto

Dobrý deň téma ma zaujala, preto som si Váš blog prečítal. Teší ma, že sa o túto epizódu histórie zujímate. Ale na Vašom mieste by som razantne rozšíril zdroje, hlavne o tie z posledného času, dajme tomu od 90. rokov minulého storočia. Aj keď "bibliou" tejto epochy sú a asi navždy len z úcty k jeho práci zostanú tri diely v mnohých ohľadoch prekonanej publikácie "A History of the Crusades" od Stevena Runcimana, s ktorými ste podľa mňa nemali tú česť.

Ak chcete popisovať situáciu v Európe, vykašlite sa na diela zamerané na krížové výpravy a skôr sa venujte dielam historikov popisujúcim toto obdobie priamo. pretože historici zameraní na krížové výpravy síce vedia celkom dobre, ako to tu fungovalo, ale vzhľadom na zameranie ich diel nemusia tomu venovať až takú pozornosť. Napr, napadlo Vás rozobrať, ako taký stredoveký človek myslel? Alebo stretli ste sa niekde s tým názorom, že detské krížové výpravy nemuseli byť detské, pretože v tom období latinské slovo označuje dieťa označovalo aj tuláka? Alebo, že sa dokonca nejednalo o krížové výpravy, pretože ich pápež nevyhlásil, ani neschválil. :-)

0 0
možnosti
MK

Lidé co nic nevědí o historii, by neměli o historii psátRv

3 0
možnosti
TT

Naštěstí máme prostředí, kde lze i o např. historii diskutovat.

2 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý článek. Těším se na pokračování. R^

On bude asi nějaký důvod, proč se v angličtině tomuto období říká "Dark Ages". A ty odpustky, to už byla opravdová morální šílenost. Myslím, že Ježíš by hořce zaplakal...

1 1
možnosti
Foto

Odpustky (latinsky indulgentiae) jsou prominutí časných trestů před Bohem za hříchy, jejichž vina a s ní související věčné tresty již byly odpuštěny. Je to odpuštění, které může náležitě připravený věřící obdržet prostřednictvím církve. Podle toho odpouštějí-li všechny časné tresty, nebo jen část, rozlišují se odpustky na úplné a částečné. Každý věřící přitom může získat tyto odpustky buď sám pro sebe, nebo pro zemřelé na způsob přímluvy. Církev stanovovala různé podmínky, na jejichž základě tyto odpustky bylo možné získat – např. modlitbu, pouť, almužnu nebo návštěvu kostela –, a které měly označovat navenek skutečné vnitřní obrácení.Teprve v pozdním středověku dochází k tomu, že za odpustek se platilo a peníz se používaly n akřížové výpravy, stavby kostelů a podobně. To kritizovala sama církev a v roce 1545 Tridenský konmcil placení za odpustky definitvně zrušil.

2 0
možnosti
Foto

Evropa se v té době nacházela na dně??? Na to jste přišel kde ? Wikipedii nelze věřit a nelze ji brát za věrohodný zdroj. Křesťanská kultua středověku začiná na podkladech antické kultury. Vzniká nová společnost, která má své duchovní kořeny v křesťanství. Středověká společnost se formuje na základě římské státnosti, řecké kultury.. Rostoucí majetek církve umožňoval nejen uspokojování potřeb duchovních, ale ve stále větší míře i kulturních, vzdělávacích, sociálních a ekonomických. Ve středověku se církev stává nezávislou organizací, která dbala nejen o život duchovní, ale stala se i nositelkou sociálních služeb, kultury, vzdělanosti a vědy. Silně také ovlivňovala všechny druhy umění. Rozvíjí se architektura a sochařství. Takže žádná Evropa na dně .RvRv

6 1
možnosti
Foto

Podle autora je například gotika patrnou známkou dna a úpadku.

3 1
možnosti
JH

J53a78n 14H88l26e68d18í38k

19. 6. 2017 21:48

vymyšlené odpustky sloužili k financování cca 100.000 členných křížových výprav proti islámu, který krvavě likvidoval jinověrce a zabíral kraj po kraji. Odpustky sloužily k financování staveb hradů a klášterů, v některých vznikaly špitály (Kuks), v některých školy, lid byl negramotný, i šlechta tak na půl. ((Film Nezbedný bakalář se Zd. Štěpánkem kapičku téma přiblíží.))

2 1
možnosti
Foto

Křížovévýprava ve své době jednoznačně zachránila Evropu před muslimským nebezpečím a to jen díky rozhodnému postoji tehdejšícírkve a jen díky křížovým výpravám do Svaté země bylo oddáleno obsazení částiEvropy Turky, ke kterému sice nakonec přeci jenom došlo (viz obléhání Vídně),ale až o hodně později. Mohamedův příkaz zněl jasně - šířit moc islámu mečem, anebýt křížových výprav do Svaté země, trpěla by Evropa od Turků daleko dříve adaleko více.

4 0
možnosti
Foto

P40e74t62r 36K27r44á20l

19. 6. 2017 21:22

Dejme tomu, že zůstaneme v tom obdobím mezi pádem západního Říma a I.KV. Ano, leckde v Evropě to byla divočina, ale nemůžete brát stejným měřítkem celý kontinent. Jinak to vypadalo na územích, která ovládala Byzanc a jinak třeba na Ostrovech. Nemůžete porovnávat Franskou říši se situací v Pobaltí či ve Skandinávii. A takhle by se dalo pokračovat.

Stran církve, tak ta v téhle době rozhodně nebyla církví bojující. Do vzniku templářů byl prelát se zbraní věcí nemyslitelnou a i později byli váleční biskupové především anglickou doménou, ačkloiv i na pevnině se jich pár našlo. Jistě, nejvyšší představitelé si v hájení svých zájmů se šlechtou nezadali, ostatně většina z nich šlechtici byla, ale právě v tom období temna plnila církev své poslání spíš, než v pozdějších letech středověku. Navíc, jak píše kolega Cigánek, křesťanství společnost posunulo a hlavně bylo tím jednotícím prvkem, což se v budoucnu několikrát ukázalo jako hodně důležité.

Zatím píšete tak nějak povšechně, nekonkretizujete, každopádně jsem docela zvědav, jak budete pokračovat.

2 0
možnosti
Foto

zajímavé, už se těším na další pokračování R^

0 0
možnosti
SC

Nemáte v článku prakticky žádná fakta, jen všeobecná konstatování. Že středověk znamenal oproti antice technický a ekonomický padek, to je nepochabné, ale co třeba otázka otroctví. Křesťanství posunulo společnost od otrokářské k feudální - byli tu sice nevolníci, ale už se nesmělo obchodovat s lidmi, mučit otroky pořádat gladiátorské souboje otroků atd.

6 2
možnosti
Foto

Po úpadku na západe sa podarilo antiku predbehnúť ešte počas stredoveku. Takže na celý stredovak sa vztiahnuť nedá. :-)

2 0
možnosti