Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Leningrad a Stalingrad, to byla neuvěřitelná apokalypsa. Zde se mj., objevili Žukov a Chruščov. O nelidském přístupu hitlerovců není sporu. Mne osobně by zajímalo, (asi nelze), vyčíslit přímý devastační podíl na událostech J.Stalina. Jeho přímé vstupy do armády - její nepochopitelná personální devastace - nápady , předsunovat obrannou linii blíže západu - To vše umožnilo Adolfovi hravý postup až k městu. Mj., zde se objevila první, (tehdy ještě opatrná kritika), maršála Žukova, kterého generalisimus kupodivu zarespektoval. Pak jej využil k obraně Moskvy. Tam zase vyvolal chaos Hitler, který veden vidinou Napoleona - Dobyté hlavní město k ničemu, vydal zmateční pokyn vydat se na jih. Tam narazil na politruka Nikitu, který se opravdu na Volze tehdy proslavil ... Hora mrtvých, utrpení, chaos ...

1 0
možnosti
Foto

Já vím, že to je zřejmě nemožné, ale bylo by zajímavé mít porovnání ztrát na životech spojených s válkou a k tomu ztráty lidských životů rozhodnutí, zásahy, nekvalifikovanými rozhodnutími a pod. vedením státu a Stalinem.

2 0
možnosti
Foto

Ti prostí lidé si zaslouží naši hlubokou úctu. O to větší odsouzení si však zaslouží představitelé systému, který toto všechno způsobil, neschopnost většiny tehdejších vedoucích sovětských představitelů, s jejichž následovníky se mnozí zde chtěli opět bratříčkovat.

3 0
možnosti
VE

Největší vinu mají snad Němci, s jejichž následovníky se mnozí zde chtějí bratříčkovat

1 1
možnosti
Foto

Extrémně zajímavé. Karma R^

0 0
možnosti
Foto

Když píšete, že válku nikdo nečekal, byl to opravdu problém především vedení státu, Zejména Stalina. Blížící se napadení Hitlerem bylo zřejmé a dokonce vedení státu i přímo Stalin dostávali v tomto smyslu jasné informace, jenže je odmítali.

Pro příště námět:

Dnes jsem shodou okolností z televize slyšel o matce, která při blokádě krmila díte vlastní krví ze žíly, kterou si nařezávala.

1 0
možnosti
  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake