Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdyby je v historii ošidné, ale pokud by Stalin nebyl paranoidní, tak by připustil evakuaci Leningradu dál na východ. Tím by odpadla ona hrůzná blokáda se všemi tragédiemi, které sebou přinesla.

Možná - pokud by nenechal vyvraždit svůj velitelský sbor /kupř, Tuchačevskij aj./, nemuselo by k blokádě dojít.

1 0
možnosti
JM

Blokáda Leningradu začala 8. září 1941. V té době Stalin řešil jiné problémy než evakuaci měst. V té době RA v mnoha případech neustupovala, ale prchala. Proto byl cca 3 týdny před začátkem blokády vydán Rozkaz č. 270 - https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozkaz_%C4%8D._270.

Čistka důstojnického sboru zasáhla RA citelně. Přesto by sama nestačila na nedostatek velení. V době čistky měla RA cca 1,5 milionů osob. V červnu 1941 to ale bylo více než 5,5 milionu. Do konce roku 1941 pak bylo mobilizováno dalších 5 milionů. A všichni ti vojáci potřebovali nějaké velení ....

0 0
možnosti
JM

Neodsuzuji obyčejné lidi. Snažili se jen přežít.

Co ale stojí za zamyšlení, je přístup státu. Neschopnost RA zadžet Wermacht dostatečně daleko od Leningradu je známa. Méně se již mluví o tom, že byla podceněna otázka evakuace obyvatel a místo nich byly přednostně odváženy výrobní kapacity.

Od věci není ani zvážit možnost, zda nešlo zásobovat město potravinami severním obchvatem kolem Ladožského jezera. O tuto možnost se SSSR připravil tím, že 30. 11. 1939 a 25. 6. 1941 zaútočil na Finsko ....

2 0
možnosti

Pokud by byla válka,

tak tady bude během několika měsíců taky hlad a bída.

Nejsme schopni si zajistit soběstačnost ve výrobě potravin a v případě války, budou obchodní nadnárodní řetězce zásobovat především své krajany. To se týká i našich firem se zahraničními vlastníky.

Dovozem ze západu dusí naše zemědělce a naše potravinářské firmy tak, že se jim nevyplatí zvyšovat produkci.

Problém je také v tom, že naše současné generace vůbec nechápou, co je to hlad a vůbec bych jim nepřál poznat to, co poznali lidé za války.

Karma.

0 0
možnosti
LC

Třeba ... 1972, rugbyový tým Uruguaje. Přeživší se zavázali, že o tom, co se dělo, budou mlčet. Kdo něco takového nezažil, nemá právo soudit.

7 0
možnosti
AR

A22d51a44m 92R75y70c87h14l68ý

13. 11. 2017 19:42

Já ty lidi neodsuzuji, víme houby o tom co je to hlad

6 0
možnosti
Foto

Netroufám si odpovědět na většinu Vámi položených otázek, protože nevím, jak bych se zachoval sám, vstříc smrti hladem. Tak Vám dávám karmu R^

Ovšem sluníčkáři v této otázce určitě mají jasno...

4 1
možnosti
VS

To víte že jo. A co teprve Sarkozy, Cameron a katolíci...

2 0
možnosti
  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake