Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Napsal jste to velice pěkně a výstižně a skoro k tomu není co dodat.

Snad jen: Děti nebyly dány na převýchovu, ale téměř všechny zavražděny.

U Heydricha mě vždycky uráží stálá setrvačnost protektorátní titulatury včetně uvádění křestního jména a oproti tomu hrdinové Jan Kubiš a Jozef Gabčík (i další členové skupiny) jsou obvykle uváděni jen jako parašutisté nebo jen příjmeními.

Sáňkování dětí na hrobech těch, jejichž děti byly vyvražděny, je stejně odporné, jako selfíčka v Osvětimi nebo foto rambohafíka u hrobu Neznámého vojína

1 0
možnosti
JH

J26i87r80i 60H62l36a16v30a

30. 1. 2021 23:03

Pripomenuti udalosti v Lidicich, a jeho pomník lidickym dětem je neobyčejně působivý. Sankovani, mozna nechtěje a nevhodnym způsobem upozornilo na tuto tragedy.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem sice v dějepise také často nedávala pozor, ale to, jaká zvěrstva se děla za 2. světové (nejen) války, jsem nepřeslechla.

V případě sáňkařů (nepočítám-li malé děti) určitě nešlo o neznalost, ale naprostou lhostejnost a nedostatek úcty k těm, kdo zahynuli "přece už tak strašně dávno"...

To je moc smutné a nenapadá mne žádná omluva pro takové chování. Překvapuje mne, že mne to ani nepřekvapuje, že se takové věci stávají,... naštěstí jen občas.

R^:-)

3 0
možnosti
HV

H68o74n59z58a 15V69r31á46n71a

30. 1. 2021 22:59

Myslíte, že šlo opravdu o lhostejnost? Skutečně to nebyla neznalost? Vím, co se dělo před, v průběhu i po 2.sv.v. Vím o Lidicích. Viděl jsem několik hraných i dok. filmů, ale opravdu poprvé čtu o tom, že u Lidic je kopec, který má pietní status . Tedy myslím, že pokud bych se náhodou ocitl na místě a vnučky by chtěla “támhle na tom kopci” bobovat, asi bych pokročil rameny, asi že “proč ne”. Pokud si na úpatí kopce na infoceduli o tomto nic nedozvím...?

0 0
možnosti
JB

Obávám se, že jste příliš velkorysý, když to omlouváte neznalostí historie; pokud by to byli samí čtrnáctiletí puberťáci, nebo cizinci, pak snad ano.

Tohle byli podle mne lidé, kterým jsou celé Lidice u ........ Hlavně, že tam je super kopec, na kterém se dá sáňkovat. Protože - "MY chceme!!!"

V Lidicích jsem byl asi před 15 lety zrovna jako cyklista během mého působení v Praze. Pomník lidickým dětem mě osobně zasáhl jako máloco v životě.....

Je mi z toho všeho opravdu smutno.

7 0
možnosti
RE

To jen potvrzuje, jak se tento národ staví ke svým hrdinům. Místo nich mnohdy vyzdvihuje vrahy. VámR^

5 0
možnosti
Foto

Honzo, jsem moc ráda, žes to napsal. R^Od té doby, co jsem tu zprávu viděla, tak nad tím přemýšlím. Jsem si jistá, že víš, ke které části lidí se přikláním. Pietní místa, zvlášť toto, by mělo být uctíváno s velkou pokorou.

9 0
možnosti
Foto

Honzo, mě dějepis ve škole bavil a určitě bych svoje děti vědomě na takové místo sáňkovat nevzal. Pěkný večer.

5 0
možnosti
  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,03
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake