Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J76a25n 16Š12i42k

20. 4. 2022 7:57

Vážení, děkuji Vám všem za diskuzi. Hezký den

0 0
možnosti
Foto

Tuším, že to byl Caesar, co řekl, že vítěz má být velkorysý.

To jedna část spojenců byla, ta druhá nikoliv. Rozdíl byl patrný na rozdílném vývoji západního a východního Německa.

Ovšem jde o to, zda vítěz vede válku útočnou (uchvatitelskou), nebo obrannou.

Představme si, že v současném "konfliktu" zvítězí Ukrajina. Úspěchem tedy bude ukončení války a nastolení míru. A kdo se chopí úlohy poražený imperialistický stát zdemokratizovat? Je to vůbec v lidských silách?

R^

0 0
možnosti

Spravnym socialnim procesem a vyuziti postupneho demokratistickeho hnuti se silnou rukou v prosazeni techto ukolu, je to mozne, pane Dvoraku. Viz proces ukonceni valky v Japonsku a cely proces nastoleni demokracie v teto zemi.

0 0
možnosti
Foto

Dosažení míru není jen úspěchem vítěze, ale i poraženého. Největším úspěchem pro oba je, když se o míru dohodnou ještě před prvním výstřelem.

1 0
možnosti
Foto

Jděte to vysvětlit Vladimíru Vladimíroviči. :-)

0 0
možnosti

To podepisuji v plném rozsahu.R^

0 0
možnosti
Foto

Když podepíšeš, tak se pak nediv. ;-D

0 0
možnosti

Vazeny pane Siku. Napsal jsem malou poznamku na pocest generala McArthura. Ten prispevek ma neco, jako odpoved k vasemu nadpisu a celemu clanku. Porovnejte.

Svuj prispevek zkratim jen na malou poznamku. Poznamku, ktera je v dejinach valek a resenim mezi vitezem a porazenym nevidana.

Militaristicke Japonsko zacatkem 20 stoleti je znamo. Jeho vyboje jsou dolozeny nicivym rozmachem japonskeho mysleni.

Zde pouzivam jen naznak vseho, co americka armada, stojici pred branami Japonska, musela vedet. Okupace muze mit az 1 milion americanu v rakvich. To bylo zname, ta fanaticnost normalnich lidi. Ted, co delat, jak to vse ukoncit.

Zde je nutno rici, ze politicke zazemi USA a vojenske velitelstvi v pacifiku se dohodlo na presne procedure.

Ukonceni valky s dvema atomovymi nalozemi a vyckat reakce Japonska. A stalo se presne, co potrebovali. Hirohito (cisar) vydal prohlaseni (16 srpna 1945) a zadal japonske vojenske sily o ukonceni boju a take o klidnem prevziti zeme americkou armadou. Prezident Truman se souhlasem MacArthura, valecneho zlocince Hirohita nechali cisarem a general prevzal vojenskou a hospodarskou moc nad Japonskem.

Relativni klid zavladl Japonskem. Vinni byli odsouzeni a vse probihalo jako v Evrope. Korea ziskala nezavislost , stejne Mandzurie a cele primorske staty (Malajsie, Burma Thajsko a pod.)

Japonsko prodelalo temito kroky spravne politiky a podporou rozumneho vojenskeho vedeni, konjukturu presne podle nejlepsich knih. Dnes je soucasti demokratickych sil na svete.

V Evrope a predne v Nemecku, zde vznikla "zelezna opona" a tim cele ukonceni valky se nestalo. Ideologie delila Evropu a primela mnoho lidi prehodnotit co s tim. Vysledek je znam. Japonsko nemelo tento fenomen. USA nepripustila Sovety k reseni Japonska. Konecny vysledek je take znam.

To je ma odpoved.

1 0
možnosti
Foto

Honzo, skvělý článek, ale obávám se, že v téhle válce nepřítel nepříteli ruku nepodá.

1 0
možnosti

Pro mne jste příjemné překvapení z diskuzí blogu.

Nevěděl jsem, že máte svůj blog.

0 0
možnosti

P86e36t92r 50L42o57r36e77n11c

14. 4. 2022 21:04

Německo se ze spravedlivé porážky po 2. sv. v. dokázalo zvednout především díky přirozené pracovitosti, trpělivosti a odříkání nejširší masy obyčejných Němců, díky jejich respektování všeobecných "vyšších" pravidel a odložení osobní spotřeby do budoucnosti.

A Rusko - ???

1 0
možnosti

Četl jem vysvětlení, že kromě přirozené pracovitosti to mělo ještě jeden důvod: Pomyšlení: "Dopustili jsme se strašlivých věcí, budeme teď makat, ať se na to zapomene."

2 0
možnosti

Musíte zapomenout na fráze z VUMLu...

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS