Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane Siku. Dekuji za vzpominku i kdyz je hneda. U mne se vedla vzpominka na dve knihy, ktere moje maminka vyhrala v jakesi soutezi tesne na pocatku Protektoratu. Mozna zakryvala darek meho otce, ktery byl typograf a ty dve knihy byly presne podle typograficke koncepce. Obrazky v tech knihach byly cernobile a byly na nalepovani presne podle cisel. Vse v nemcine.

Ta prvni kniha pojednavala o zimnich olympickych hrach v Garmisch-Partenkirchen a mela nekolik fotografii i ceskych sportovcu. Bobsled se vyboural a i krasobruslarka neuspela. Jedine foto, co my utkvelo v pameti, byl japonsky golman hokeje, ktery uz tehda mel masku z drateneho pletiva, ktera i dnes by mohla slouzit brankarum bez uprav. Dalsi cast knihy byla rozebirka narodnosti, kteri se hre zucastnily.

Ta vetsi byla o te letni olympiade. Vsechny tehdejsi sporty byly zastoupeny i fotografiemi a co hlavni, ti vitezove byli vzdy ukazani. Samozrejme si pamatuji Jesseho Owence, sprintera, ktery vyhral 4 zlate a byl hrdinou techto her. Pamatuji se na maratonce z Azie, ktereho kniha vydavala za japonce. Az pozdeji byl oslavovan jako prvni vitez Koreje. I to jmeno je korejske, Kee Chung-sohn.

Snad je treba se zminit o jedne prvotine olympickych her. Nataceni a vysilani televize. V dobe, kdy jsem prohlizel tuto knihu, nebyl nikdo, kdo by mohl mi vysvetlit, co to ta televize je.

Tak zacal muj zajem o sport. A vam pane Siku, velke diky za tu vzpominku tech nestastnych olypickych her. A tech nestasnych bylo do dneska nekolik. Dalsi jsou na poradu tento rok. Ani tu reckou historii nedokazeme udrzet.

1 0
možnosti
Foto

J98a14n 21Š35i45k

20. 3. 2023 6:06

Děkuji Vám za návštěvu blogu a zajímavý komentář. Hezké pondělí

0 0
možnosti
Foto

Honzo, budu se těšit na pokračování. R^

1 0
možnosti
Foto

J98a80n 53Š11i85k

20. 3. 2023 6:05

Děkuji Davide a přeji krásné pondělí

0 0
možnosti
Foto

Pokud si odmyslíme propagandu a nacismus,je třeba přiznat,že organizátoři her byli velmi schopní lidé.Prvni Olympijská vesnice jako vzor ubytování sportovců do dalších let nebo nové pojatá sportoviště,které slouží do dnes mluví sami za sebe...

1 0
možnosti
Foto

J48a26n 89Š35i37k

20. 3. 2023 6:05

Děkuji za komentář pane Bárto, je to jak píšete. Hezký den

0 0
možnosti
SB

Myslím si však, že začátek té hnědé barvy na vrcholných světových sportovních událostech byl už o dva roky dříve v roce 1934.

Mistrovství světa ve fotbale v Itálii v roce 1934 bylo ještě více pod Mussoliniho taktovkou než olympiáda v roce 1936 pod Hitlerovou taktovkou.

A bohužel jsme na to doplatili i my. Ve finále podali naši hráči tak znamenitý výkon, že při spravedlivém a nestranném pískání rozhodčího bychom asi ten titul mistrů světa získali. Při této organizaci šampionátu jsme však ve finále podlehli Itálii, kterou k titulu tlačil švédský rozhodčí Ivan Eklind, 1:2 v prodloužení.

3 0
možnosti
Foto

J15a70n 88Š56i79k

20. 3. 2023 6:05

Děkuji za návštěvu blogu a Váš komentář. Hezký den

0 0
možnosti
  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,04
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake