Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J50i16ř46í 17V24o92l16n15ý

16. 1. 2024 11:51

Proč policie rozehnala ty třídy z Celetné ulice? Jediné vysvětlení je, že tušila, že je David K. nebezpečný a obávané registrované zbraně se v Hostouni nenašly. Policie měla zapojit spolužáky z učebny v Celetné ulici do pátrání po Davidu K. v nejbližším okolí, ve dvojicích s policisty.

0 0
možnosti
JV

J33i11ř34í 28V44o53l35n93ý

16. 1. 2024 12:00

Kdyby vytvořili tyto dvojice, tak by přemýšleli společně, student a policista, kam tak asi mohl jít a dospěli by k názoru, že velmi dobře zná hlavní budovu FF, protože tam je katedra historie. Policista by informoval velení a je velmi pravděpodobné, že by minimálně zachránili pár životů, možná dokonce zadrželi pachatele před střelbou.

0 0
možnosti
JV

J40i56ř10í 43V57o65l22n80ý

16. 1. 2024 11:18

Další člověk, který podporuje snahu o zametení kauzy pod koberec. Major Strach už den po tragédii naznačoval, že je ruka v rukávě, tedy že David K. je pachatelem z Klánovického lesa. Po třech týdnech jsme se od plk.Motyky dozvěděli, že zbraň nalezená v Hostouni je stejného typu, ale nepotvrdil identitu zbraně, prokázanou balistickou zkouškou. Na tiskovce, den po tragédii, pražská policie evidentně lhala, dokonce za přítomnosti ministra, když tvrdila, že nevěděla, že je pachatel nebezpečný. Údajně chtěl pouze spáchat sebevraždu. Uniformovaný policista, který dorazil do hlavní budovy FF, informoval proděkany minimálně 90 minut před střelbou, že David K. může mít zbraň a být nebezpečný. Namísto, aby vytěžili spolužáky z učebny v Celetné ulici a zapojili je do pátrání po Davidu K. v nejbližším okolí ve dvojicích s policisty, tak třídu rozehnali.

0 0
možnosti
Foto

J68a29n 71Š45i45k

16. 1. 2024 10:25

Dobrý den, přes některé rozdílné pohledy, děkuji každému za argumentačně podloženou a hlavně velmi slušnou diskuzi. Hezký den

0 0
možnosti
RC

ad Horacio Caine - nekoukam bo me vytaci jak se furt stavi bokem

jinak videl jsem serialy kdy hlavni vysetrujici je policajt, patolog, expertka vyzkumaku - vzdycke me bavi jak pokazde nekdo jiny je ten dulezity a ostatni statuji

0 0
možnosti
JSS

Pane Šiku - po střelbě je 26 dní a leze to napovrch a proti systému zásahu policie, ačkoliv ona nepoukázala na žádné svoje pochybení. To je nonsens a zapírání. To logicky musí vyústit právě i to zatloukání k vyvozené odpovědnosti a sankcím.

1 0
možnosti
RC

mam pocit ze si prejete nejake sebemrskacske vystoupeni typu

"Ano soudruzi, pochybyl jsem, zaslouzim trest, kamenujte mne, upalte mne, hedte mne krokodylum, a pau Strasilovi medaily jak mne odhalil" - a vono nic, to nastve

0 1
možnosti
MH

M92i96c85h47a50l 79H66a81r31t

15. 1. 2024 11:55

Budu dost nesouhlasit. Myslím si , že na policii musí být v této věci tlak a především kontrola aby si neutvořila modifikovanou verzi která bude odpovídat její sebeprezentaci, lépe řečeno jejího vedení. Zajímalo by mně proč se zásahu účastnili stovky policistů z ulice , přitom o našich speciálních zásahových útvarech je v této souvislosti jaksi ticho, naposledy jsem o nich slyšel , že si dovezli nějakou medaili z mezinárodního srovnání připravenosti. Kontrola reakce policie v toto případě rozhodně není interní záležitostí a měla by být veřejná. Prozrazení postupů bych se také nebál, naopak kdyby se ať už tento nebo potenciální střelec obával, že bude mít do 10 minut speciály za krkem , třeba by se odpravil dřív nebo by preventivní účinek vedl k tomu aby si podobnou akci rozmyslel nebo omezil v rozsahu. Můj názor je ,že ve skutečnosti se povedlo nachytat policii se staženýma trenkami a na takovou akci nebyla připravená. Budiž, ale pak není potřeba kolem toho mlžit a fabulovat, dokážu pochopit když na věc kterou ,jak doufám , zažijeme jednou v životě není manuál, jen nechci poslouchat neopodstatněnou samochválu a sledovat samochvalné mechanismy v akci.

2 2
možnosti
Foto

J91a32n 11S26v65a15t54e36k

15. 1. 2024 12:35

Neznám vnitřní policejní předpisy, ale když se nebudeme na věc koukat optikou "generála po bitvě", je pochopitelné, proč do toho byli zahrnuti především běžní policisté (i ti však jsou již vybaveni zbraněmi, které mají uloženy mezi sedadly, což pro mě byla novinka) a nikoli speciální zásahové jednotky.

Jednak je otázkou, jaké jsou podmínky pro nasazení těchto speciálních jednotek (nezapomeňme, že prakticky až do chvíle střelby na FF UK na Palachově náměstí, hledala policie potenciálního sebevraha a nikoli masového vraha), takže je možné, že speciální jednotky by byly na místě dokonce "až s křížkem po funuse".

A taky je otázkou, jak se dlouho vlastně vrah pohyboval na ochozu budovy (nejprve střílel uvnitř v učebnách), protože od zahájení střelby až po konec toho ničemy uběhlo méně než půl hodiny.

Čili reálně mohli policisté střílet na pachatele, pohybujícího se po ochozu budovy, po poměrně krátkou dobu (a při pokusu zneškodnit ho z protější budovy nezbylo policistovi než hlásit, že ho má na mušce, se pachatel vzdává a ihned poté že se sám zabil výstřelem do brady)...

Čili policie minimálně střílet připravena byla (na pokyn velitele zásahu, bez něhož to zřejmě podle předpisů nejde), že to nestihla, je důsledkem výstřelu pachatele brokovicí do své vlastní hlavy...

Střílet zespodu (nota bene krátkou zbraní) by asi nic významného nezměnilo...

A tak jediné, co mohli policisté udělat lépe, bylo ponechat na FF UK hlídku a nepřesunout vše do Celetné (nicméně co když měl vrah namířeno zprvu do Celetné, tam si všiml policistů a teprve pak šel Pařížskou k FF UK?).

Jak jsem napsal výše - po bitvě každý generál. Jenže tento přístup je možný jen proto, že již víme, co následovalo. Bez toho bychom na tom byli při svém rozhodování stejně jako policie v onen neblahý den...

4 0
možnosti
Foto

Ano. Souhlasím. A že máte do značné míry pravdu, o tom svědčí i některé příspěvky níže.

0 0
možnosti
LH

Stát nemá povinnost sdělovat všechny informace, protože v takovém případě by se stal velmi nestabilní, a tento by se mohl i zhroutit.

0 0
možnosti
JSS

Právěnaopak , hroutí se, když blafuje, zapírá, kryje a chce ohlupovat i pozůstalé, veřejnost!

0 0
možnosti
Foto

Honzo zdravím tě a tvůj článek je přesn hodící se na hlavní stranu. Vždy se vyrojí řada odborníků i těch, co přiběhnou se zákazy, které neřeší nic. Honzo, gratuluji a navštívil jsem rád.

3 0
možnosti

Hezky popsané, akorát bych zpochybnil možné žaloby. Nemyslím si, že by měly šanci projít.

0 0
možnosti
  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,04
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake