Tajné politické společnosti: Muslimští bratři

21. 09. 2015 19:30:00
Asociace Muslimských bratří má dva proudy. Jeden je veřejný, charitativní a snaží se o nábor nových stoupenců, zatímco druhý je udržován v tajnosti a organizuje akce směřující k destabilizaci společnosti, čímž naplňuje svoje cíle.

Tuto organizaci založil s dalšími v roce 1929 egyptský učitel Hasan al-Banná (1906-1949). Bylo to v době, kdy se Egypt, zatím jen formálně, zbavil dlouholeté evropské koloniální nadvlády a náboženští činitelé považovali prostředí ve společnosti za příliš prozápadní. Požadovali proto její reislamizaci, protože návrat ke zdrojům islámu byl podle nich nezbytný, aby země znovu nalezla svoji národní identitu. Svědčí o tom slova zakladatele: "Je nutno skoncovat se západním vlivem v rodinách". Z toho vyplynul i program Muslimských bratří, který byl od počátku fundamentalistický.

Fundamentalismus znamená urputné lpění na základních principech. Nejčastěji bývá užíván ve spojitosti s různými náboženstvími, kde se vyžaduje doslovný výklad základních knih do života. Je s ním spojováno přesvědčení o absolutnosti vlastní pravdy a není zde tolerována odlišnost k jiným názorům. Tento pojem byl původně označením pro protestantské hnutí v USA na konci 19. století, v současné době je používán zejména v souvislosti s myšlenkovými směry islámského extremismu, ke kterému patří i Muslimské bratrstvo.

V praxi to znamená, že je nutno přizpůsobit politiku zákonům koránu, vychovávat mládež k džihádu (svaté válce) a nastolit mravy v souladu s nejradikálnějším islámem. V roce 1933 měli Muslimští bratři sídlo v Káhiře a podařilo se jim jejich program rozšířit po celé zemi. Od prvopočátku, ve smyslu jedné části jejího programu, byla asociace zaměřena na humanitární a charitativní činnosti, například zakládaní nemocnic, sirotčinců, apod.. Součástí organizace jsou i dnes džawwály (mládežnické oddíly) a řada kulturních a politických spolků.

Souběžně s těmito veřejně prospěšnými činnostmi se Muslimští bratři začali projevovat i politicky a agresivně. Před vypuknutím druhé světové války spustili řadu sabotážních akcí a vražd vojáků britské okupační správy. Vzhledem k protižidovskému programu v jejím průběhu podporovali i nacisty. Hasan al-Banná po válce udržoval styky s novou egyptskou vládou, ale nakonec byl 12. února 1949 zastřelen před svým domem pravděpodobně její tajnou službou. Tomu však předcházela vražda ministerského předsedy al-Nukrašího.

Muslimští bratři totiž zahájili aktivní vojenský odboj proti státu Izrael, který vznikl v roce 1948, následně stát Egypt proto zakázal jejich činnost a vražda jeho premiéra byla nepokrytou výhrůžkou. V zemi pak následovalo několik významných politických převratů, asociace se na některých i podílela. Historie není úplně jednoduchá a černobílá, v těchto dobách s členy Muslimského bratrstva zacházela státní moc v táborech a věznicích nemilosrdně a brutálně, což přispívalo k jeho popularitě. Nakonec v roce 1976 bylo hnutí plně legalizováno za vlády prezidenta Anvara Sadata.

O rok později byla podepsána dohoda v Camp Davidu, v nichž Egypt oficiálně uznal stát Izrael. To okamžitě zradikalizovalo fundamentalistická hnutí v zemi, z nichž organizace al-Džihád prezidenta Sadata zavraždila. Vládu v zemi převzal Husní Mubárak, který s Muslimskými bratry zahájil intenzivní dialog. Asociace se postupně začala šířit do dalších zemí a jejich sesterské organizace jsou dnes zastoupeny například v parlamentech takových zemí, jako jsou Jordánsko, Bahrajn nebo Írák. Metody k prosazení svých cílů však používá stále stejné.

Muslimské bratrstvo dnes připomíná volné sdružení samostatných společností. Nepochybně patří k hnutím, podílejících se na terorismu na Blízkém východě, druhý muž al-Káidy Ajmán al-Zawahrí vzešel z jeho řad. I proto bylo Muslimské bratrstvo 25. prosince 2013 v Egyptě postaveno opět mimo zákon. V březnu 2014 bylo například 529 členů Muslimského bratrstva ve městě Minjá odsouzeno k trestu k smrti, přičemž jim byla odepřena obhajoba. Avšak násilné represe proti tomuto hnutí jak v minulosti, tak v současnosti, vedou spíše k posílení jeho důvěry na veřejnosti.

Jeden ze ze zakladatelů asociace Muslimských bratří, Hasana al-Banná v roce 1929:

"Věřím, že úkolem muslima je obnovit slávu islámu, podpořit obrodu svého lidu a napomáhat nastolení islámského právního řádu. Věřím, že prapor islámu má vládnout lidstvu a že úkolem každého muslima je především učit svět pravidlům islámu".

Hlavní programové zásady asociace Muslimských bratří dle Wikipedie, otevřené encyklopedie:

"Asociace vychází z přesvědčení, že muslimové tvoří jediný národ spojený s islámskou vírou. Podle koránu a sunny (t.j. zvyk nebo cesta islámského práva) má být uzpůsobena forma státu a veškeré islámské vlády mají být sjednoceny v chalífát (t.j. vláda hlavy muslimské obce). Bratrstvo se pro získání podpory svých cílů také snaží o sociální spravedlnost, odstranění chudoby a korupce a dále o politické svobody v rámci islámských pouček. Staví se proti kolonialismu a prozápadně orientovaným muslimským národům. Zastává tradičně islámské postoje v ženských a mužských otázkách a klade důraz na mravnost, skromnost a pracovitost."

Zdroje:

Kniha "Tajné společnosti", pod autorským vedením Jean-Francois Signiera, v českém jazyce vydána v roce 2007

Wikipedie, otevřená encyklopedie

Kliknutím na obrázek přejdete na stránku Wikipedie
Kliknutím na obrázek přejdete na stránku Wikipedie

Autor: Jan Šik | pondělí 21.9.2015 19:30 | karma článku: 17.50 | přečteno: 766x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 342 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...