Jan Šik

300 u Thermopyl: Muži, ženy a sex

21. 11. 2016 19:00:00
O Spartě a bitvě u Thermopyl koluje spousta legend a mýtů nebo představ, které jsou často mylné nebo zavádějící. Mezi ně patří i vztahy mezi muži a ženami a jejich vzájemné soužití.

Ve starověku neexistoval stát, který by se pokoušel vyzdvihovat ženy do rovnoprávného postavení s muži. Spartské ženy svou výjimečnou pozici dosahovaly svým vlivem a respektem u mužů. Mohly vlastnit soukromé věci a nakládat s majetkem manželů v době jejich válečných výprav. Ve Spartě byly majitelkami více než třetiny pozemků. Dokonce právo se rozvést jim náleželo stejným dílem jako mužům. Gorgóna, manželka krále Leónida, na posměšnou poznámku jedné cizinky, že Sparťanky vládnou mužům, hrdě odpověděla: "Vždyť jenom my rodíme muže!"

Spartské ženy prý překonávaly svou krásou všechny ostatní. Jejich bohyně nebyla Afrodita, bohyně lásky, sexuality a plodnosti. Šlo o Artemis, bohyni lovu a měsíce, která je často zobrazována s lukem. Urážlivá a vyžadující patřičnou úctu, ale zamiloval se do ní každý bůh. Samy za své prvořadé poslání považovaly rození chlapců. Nemyslely si však o sobě, že jsou chovné kobyly, když už, tak ušlechtilé závodní klisny. Vyznačovaly se sportovním elánem a energií, zaměřovaly se na fyzická cvičení. Nosily jen krátké šaty a na slavnostech mohly zpívat a tančit nahé.

U každého manželského svazku se za jeho ideální výsledek považoval mužský potomek. Údajně nelze tvrdit, že ve Spartě docházelo k zabíjení novorozených děvčátek. Přesto se každé dítě při narození zkoumalo. V případě, že bylo shledáno slabé a neduživé, svrhli jej do propasti v pohoří Taygétos nebo svěřili do výchovy otrokům. Hlavním úkolem muže bylo stát se válečníkem a otcem. Manželský život začínal symbolickým únosem, který vyjadřoval mužské násilí a surovost. Nevěra a cizoložství neexistovala z toho důvodu, že spartským manželkám byl sex s jiným mužem povolen.

Třeba manžel, který zjistil, že je neplodný, mohl svoji manželku půjčit druhému muži za účelem zplození potomka. Ženy to vítaly, údajně proto, že mohly řídit více než jednu domácnost. Faktem je, že všechny spartské ženy měly otrokyně, které zastávaly veškeré práce, včetně kojení dětí a jejich muži často cvičili nebo válčili mimo domov. Samo se nabízí, že na péči o sebe a případný nekomplikovaný sex měly zkrátka a jednoduše čas, když se nudily. Přestože se smilstvo netrestalo a za přečin nepovažovalo, manželský svazek se považoval za důležitý kvůli legitimitě dětí.

Spartské dívky se od svých sedmi let účastnily veřejného vzdělávacího programu a nežily v internátech. Na rozdíl od mužů, kteří strávili spoustu času ve válkách a na cvičení. Od dětství téměř neopustili mužské kolektivy. Většina z nich i v dospělosti žila v kasárnách a rodiny navštěvovali jen občas. Homosexualita a vzájemné vztahy s muži byly poměrně běžné. Někteří historici říkají, že šlo dokonce o součást vojenského systému. Řecký filosof Platón tvrdil, že bojovník z boje neuteče, pokud se na něj přitom dívá jeho milenec, který by se za něj styděl.

Skoro jisté je, že existovala ritualizovaná pederastie. Očekávalo se, že po dosažení věku dvanácti let, každý dospívající chlapec přijme za svého milence staršího bojovníka. V jejich vztahu existoval sice sex, ale nebyl hlavním cílem. Například v případě, že chlapec spáchal nějaký přestupek, trest dopadl na hlavu jeho staršího partnera. Jednalo se tedy o systém jakýchsi patronů, kteří dohlíželi na svého svěřence, cvičili je a vychovávali. Takové vztahy vytvářely pouta, která se ukázala jako nesmírně důležitá pro psychiku bojovníků u Thermopyl.

Příště: 300 u Thermopyl: Výcvik

Zdroje:

Wikipedie, Bitva u Thermopyl, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Thermopyl

Wikipedie, Sparta, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sparta

Knihy:

Kanál YouTube: Trailer k filmu 300: Bitva u Thermopyl

video //www.youtube.com/embed/HSsoJnKa9-M
Autor: Jan Šik | karma: 27.77 | přečteno: 2931 ×
Poslední články autora