300 u Thermopyl: Armády

U Horkých bran v Řecku proběhl jeden z nejslavnějších střetů v historii. Kolik těch Sparťanů bylo? Opravdu jenom 300?

   Ve starověké Spartě, mimo dalších skupin, žili po boku spartských plnoprávných občanů Heilóti. Šlo o příslušníky domorodého obyvatelstva, kteří ztratili osobní svobodu. V podstatě to byli otroci, mohli si však zakládat rodiny a vytvářet vlastní osady. V Lakadaimónu žilo pravděpodobně kolem 200 000 mužů, žen a dětí, kteří pracovali a sloužili v domovech spartských obyvatel. Bojovníky doprovázeli do bitev, kde zajišťovali jejich zásobování a dokonce se účastnili bitev jako vojáci. Sparťané například nepovažovali luk a šípy za zbraně hodných mužů. 

Moderní představa, jak vypadal spartský Hoplít

   Touto důležitou složkou armády jejich nepřátelé disponovali, Sparťané proto z části Heilótů lučištníky udělali a využívali pro svou potřebu. Většina spartských bojovníků měla svého Heilóta jako puclfleka, tedy vojenského sluhu, který se jim minimálně staral o zbraně a výstroj. Někteří důstojníci měli pucfleků i dva a více. Odhaduje se, že k Thermopylům bylo vysláno 1 200 mužů z toho 300 hoplitů, tedy bojovníků a 900 Heliótů, kteří většinou zajišťovali logistiku. Podle věštírny v Delfách měl mít střet s Peršany za následek buď vydrancování a zničení Sparty nebo země měla přijít o svého krále.

   Sparťané byli neobyčejně silně nábožensky založení lidé. Jejich víra vycházela z řecké mytologie a delfská věštba pro ně měla silný význam. Spartská obec proto rozhodla, že do boje vyšle jen třista bojovníků pod velením krále Leónidáse. Počítalo se s tím, že jde o sebevražednou misi a nikdo se z ní nevrátí, proto vybráni byli pouze otcové právoplatných synů, aby jejich rody nezanikly. Mimo nich se u Thermopyl postavili Peršanům i další Řekové, kteří se již tak neopěvují, ale bojovali stejně statečně. Šlo například o Tegejce, Korinťany, Mykéňany a mnohé další, celkem asi 7 000 mužů.

Moderní představa Nesmrtelného

Na jaře roku 480 př.n.l. zahájil král Xerxés I. vojenskou operaci, jejímž cílem bylo rozšířit vliv své říše a také vrátit porážku Řecku, kterou jeho armáda utrpěla v bitvě u Marathonu. Antický dějepisec Hérodotos zaznamenal, že kudy prošla žíznivá perská armáda, tam řeky vyschly. Údajně čítala 5 miliónů mužů. Moderní historici však považují jeho počty za přehnané a odhadují je maximálně na 200 tisíc. V nich měly být zahrnuty posádky lodí, obsluhy vozů, lučištníci, pěchota, apod. složené nejen z Peršanů, ale rovněž z příslušníků podrobených národů. 

   A také Nesmrtelní. Podle dnešních kritérií šlo o speciální jednotku, dobře vycvičenou gardu řízenou přímo Xerxém. Řeky vedl k tomuto pojmenovaní pocit, že početní stav Nesmrtelných je stále stejný. V případě, že některý bojovník z této jednotky padl, Peršané ho okamžitě nahradili dalším. Jejich počet byl tím pádem stabilní a stále čítal 10 000 mužů. Je jasné, že ať už Hérodotos přeháněl či nikoliv, Peršané měli několikanásobně větší převahu. Ve zbraních, složkách armády i lidských zdrojích. Nebojovali však za svobodu a svoji zemi jako Řekové.

   Spartští muži používali náramky z větviček zvané skytalides, na něž vyškrábali dvakrát svoje jméno. Poté větvičku rozlomili. Jednu "krvavou půlku" si šlahounem uvázali na levém zápěstí, druhou "vinnou půlku" zapíchli do země v táboře. Muž si po návratu z boje vzal vinnou půlku zpátky. Podle těch, o které se nikdo nepřihlásil, se zjišťovala totožnost mrtvých. Dřevo se používalo proto, že pro plenícího nepřítele nemělo žádnou cenu. Byla to obdoba dnešních vojenských identifikačních známek. U Thermopyl Sparťané žádné psí známky nepotřebovali. Padli všichni do jednoho.

Příště: 300 u Thermopyl: Bitva

Zdroje:

Wikipedie, Bitva u Thermopyl, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Thermopyl 

Wikipedie, Sparta, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sparta

Knihy:

Knihu napsal Paul Cartledge, profesor historie na univerzitě v Cambridgi

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanál YouTube: Trailer k filmu 300: Bitva u Thermopyl

Kanál YouTube: Dokument Bitva u Thermopyl - 1. část

Kanál YouTube: Dokument Bitva u Thermopyl - 2. část

 

Autor: Jan Šik | pondělí 12.12.2016 19:00 | karma článku: 29,10 | přečteno: 3183x
  • Další články autora

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,92

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,67

Jan Šik

Až se rozsvítí vánoční hvězda

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 8,42

Jan Šik

Kdo byl balíkový hrdina?

4.11.2023 v 18:00 | Karma: 15,68

Jan Šik

Ponižovaná dívka s kousanci na krku

30.9.2023 v 18:00 | Karma: 14,58

Jan Šik

Záhada sežrané oplatky

8.7.2023 v 18:00 | Karma: 20,36

Jan Šik

Cizí kalhotky pod manželskou postelí

1.7.2023 v 18:00 | Karma: 22,81
  • Počet článků 405
  • Celková karma 14,99
  • Průměrná čtenost 1356x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake