Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Leningrad: Místo blokády

Bitva o Stalingrad ve druhé světové válce byla symbolem urputnosti a zuřivosti bojujících stran. Těžko se našlo v Rusku obležené město, které by bylo větším symbolem pro lidské utrpení, jako Leningrad.

   V roce 1703 dobyla vojska cara Petra Velikého malé švédské opevnění Nyenschantz na soutoku řek Něvy a Ochty a přejmenovala ji na Sankt-Pitěr-Burch (?????-?????-????), později Sankt Petěrburg. V tomtéž a následujícím roce zde Rusové zbudovali přístav se zázemím pro obchodní aktivity a palác na jezeře Berzovji. Dále byla založena na ostrově Kotlin pevnost Kronšlot (v roce 1723 přejmenovaná na Kronštad) a na levém břehu Něvy opevněná Admiralita. Postupně car nechal zbudovat v deltě této řeky město, které se rozkládalo na dvaačtyřiceti ostrovech. Výstavba si vyžádala daň v podobě desítek tisíc mrtvých rolníků nahnaných z celého Ruska. Zahynuli při vysoušení bažin a močálů většinou na epidemie. 

   Podle pevně stanoveného plánu se město rychle rozvíjelo a již v roce 1712 vyrostlo v nádhernou a zářivou metropoli, která se stala hlavním městem Ruského impéria. Do poloviny 18. století ho car Petr a jeho nástupci proměnili v nejvýznamnější politické, správní, kulturní a vojenské centrum Ruska. Původní záměr cara, vybudovat zde nejdůležitější výspu na severozápadním pobřeží země s "oknem na Západ", se povedl. Skvělý dvůr, rozsáhlý důstojnický sbor, mohutné úřednictvo, obrovské loděnice a zbrojní závody. V roce 1825 zde žilo čtyři sta dvacet pět tisíc obyvatel a v roce 1905 již milion pět set třicet čtyři tisíce.

   Sankt Petěrburg se stal pevností šlechty a později buržoasie. Postupně vyrostl ve středisko ruské vědy a kultury a bylo proto přirozené, že z tohoto prostředí vzcházely různorodé pokrokové nebo revoluční myšlenky, i díky své blízkosti západnímu způsobu života. V kombinací se silným ekonomickým zázemím, za kterým stála řada závodů s velkým počtem dělnictva, zde vzniklo sociálně-revoluční hnutí. K tomu je nutné připočíst řadu tajných politických a vojenských spolků, které původně založili ruští gardoví důstojníci z válek proti Napoleonovi. Celá staletí proto Sankt Petěrburg přitahoval jak demokraty, tak revoluční vůdce. 

   V roce 1895 tu Vladimír Iljič Lenin založil Svaz boje za osvobození dělnické třídy a pak se město ocitlo v centru revolučního dění. Například 9. ledna 1905 tady proběhla Krvavá neděle, při které bylo na dělnické demonstraci zastřeleno asi 130 lidí. V roce 1914 carská vláda přejmenovala město na Petrohrad a v něm 7. listopadu 1917 vypukla Říjnová revoluce, zahájená výstřelem z křižníku Aurora a útokem na Zimní palác. Bolševici zde měli svou pevnou základnu, ze které revoluci rozšířili do všech koutů země. Lenin nakonec hlavní město přesunul do Moskvy a o Petrohrad se v občanské válce sváděly kruté boje mezi Bělogvardějci a Rudými oddíly. V roce 1921 zde povstali námořníci z vojenské základny v Kronštadtu proti novému režimu a jejich vzpoura byla tvrdě potlačena.

Město leží na břehu Baltického moře. Jednotlivé ostrovy dnes spojuje asi 300 mostů a nachází se zde množství vodních kanálů. Podnebí Petrohradu je přímořské a mírnější, než by se mohlo, podle jeho zeměpisné šířky 59°57 s.š. a 30°19 v.d., zdát. Průměrné lednové teploty se pohybují kolem -8°C, v srpnu obvykle kolem 18°C. Díky poloze na severu jsou zde v létě dlouhé dny a v zimě dlouhé noci. V období kolem letního slunovratu se, za tzv. "bílých nocí", noc projeví krátkým ztlumením světla, které nastává kolem jedné hodiny po půlnoci, za několik hodin již zase svítá. V zimě se zdá, jakoby město tonulo v neustálém šeru.  

   Hitler si zvolil Leningrad jako jeden z prvořadých cílů operace Barbarossa. Politický a hospodářský význam města přetrval do zahájení druhé světové války, například přímo v něm a jeho nejbližším okolí se nacházelo přes pět set továren. Mnoho lidí si možná dnes ani plně neuvědomuje v čem spočívala zrůdnost nacistické ideologie a vychází z toho, že Hitlerovým cílem bylo dobýt vybraná území a vládnout na nich nad původními obyvateli. Jenže Hitler chtěl něco jiného. Vytvořit tisíciletou Říši pouze pro jednu rasu. Na krásných farmách, bohatých vesnicích, v nádherných městech a luxusních palácích měli žít árijští osadníci. Ostatní, podle něj, špinavé rasy chtěl vyhladit nebo odsunout do jiného světa, až za Ural. Stávající města měla být stržena a zničena, například místo Moskvy mělo vzniknout umělé jezero.  

   Po smrti V.I. Lenina  26. ledna 1924 Petrohrad přejmenovala sovětská vláda na Leningrad, který se ke svému předchozímu názvu vrátil až 6. září 1991. Leningraďané, kterým bylo v roce 1941 kolem třiceti let, už stihli zažít tři války. Občanskou válku, první světovou válku a Zimní válku s Finskem. Také jeden hladomor za občanské války a druhý za kolektivizace začátkem třicátých let. A možná nejhorší dvě vlny politického teroru ve své historii. Těžko se v té době našla v Leningradu rodina, jejíž některé členy by z příčiny těchto událostí nepostihla smrt, vězení, exil nebo zbídačení. Těsně před válkou čítala populace Leningradu přes tři milióny obyvatel. Od poloviny září 1941 je čekala další těžká zkouška.

Příště: Leningrad: Němci

Zdroje:

Kniha LENINGRAD, Tragédie obleženého města 1941-1944, autorka Anna Reidová,

Kniha Obležení Leningradu 1941-44, 900 dnů hrůzy, autor David Glantz

Wikipedie.cz, Obležení Leningradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oble%C5%BEen%C3%AD_Leningradu

Wikipedie.cz, "Petrohrad", odkaz:https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrohrad

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu", odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Sovětská bouře, odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Velká vlastenecká válka, odkaz:

 

Autor: Jan Šik | pondělí 11.9.2017 19:00 | karma článku: 20,75 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,27 | Přečteno: 3475x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake