Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Leningrad: Domobrana

Pomocné vojenské oddíly nebyly výmyslem sovětského režimu. V roce 1812 je poprvé zřídil svým manifestem car Alexandr I., měly mu pomoci v boji proti Napoleonovi. 

   Vrchní velení Wehrmachtu (OKW) začátkem září 1941 ve svém komuniké ohlásilo, že železný kruh kolem Leningradu se uzavřel. Tomuto prohlášení předcházely tvrdé boje po celém území fronty, doprovázené všemi jevy od začátku války. Tedy rychlé, tvrdé a profesionálně vedené akce z německé strany a zmatený chaotický a neorganizovaný ústup Rudé armády. Ta se však již začala pomalu vzpamatovávat a některé její akce už mohly dávat signál, že Hitlerovi a jeho štábu nepůjde vše, jak si naplánovali. Například 1. září zatlačil sice 26. a 28. armádní sbor sovětské jednotky 8. armády k ústupu na malé předmostí u Oranienbaumu, ale to Rusové dokázali udržet až do roku 1944. Některé protiútoky, jako např. Starorussko - Denská útočná operace generála Vatutina, skončily zase nezdarem, ale způsobovaly Wehrmachtu nečekané ztráty v lidských i materiálních zdrojích. Němci však byli hlavně donuceni přesunovat jednotky na jiné úseky, s kterými nepočítali.

   K tomu přispěly i jednotky leningradské armády Narodnovo opolčenija, tedy obrana národa nebo také lidová domobrana. S úspěchem je použil již car Alexandr I. v roce 1812 proti Francouzům. Tehdy většinu domobrany tvořili rolníci ve věku 17-45 let, asi 300 000 lidí. Zúčastnila se bitev u Smolenska nebo Borodina a car ji rozpustil v říjnu 1814. Vlna vlastenectví, která se zvedla po napadení Sovětského svazu zasáhla i Leningrad a spousta mužů a žen se pokoušela dostat do války co nejrychleji. Hlásili se ti, kteří nebyli zmobilizování, lidé ze všech společenských vrstev. Dělníci, profesoři, soudci, učitelé. Dokonce hodně takových, kteří trpěli nějakým handicapem, třeba invalidé s jednou nohou. Z původně spontánního hnutí se nakonec stala státem řízená akce. 27. června požádal komisař Ždanov STAVKU o zformování Narodnovo opolčenija. Žukov schválil plán na vytvoření sedmi divizí, které měly posílit Severozápadní front. 

   "Jeden poručík Rudé armády seděl na opuštěném nákladním automobilu. Někdo mu řekl, aby slezl, jinak, že po něm začnou střílet. "A kdo?" zeptal se poručík. "Nemci si budou myslet, že jsem jejich a všichni naši přede mnou zdrhnou." Zdroj: Citace z knihy Leningrad od Anny Reidové   

   První tři leningradské divize tvořilo 31 000 dobrovolníků. Většinu tvořili dělníci, první divize se proto jmenovala Kirovci (zbrojní závod), druhá Skorochodovci (továrna na obuv). Ve třetí divizi sloužili zaměstnanci továrny Elektrosila a také inženýři, vědci a umělci. Výhodou bylo, že lidé ze stejné továrny nebo ze stejné rodiny mohli být vedle sebe v jednotce. Problém se ukázalo, že výroba najednou poklesla na minimum, takže u zbrojních závodů muselo vedení Leningradu hledat mechanismy, jak dělníky nahradit. Zpravidla se tak stalo ženami, které se dokázaly poměrně rychle zaučit. Pro sovětský režim se však objevil nečekaný problém. Vzhledem k tomu, že jednotky Narodnovo opolčenija vznikly zespoda a tedy demokraticky, objevily se další demokratické prvky. Dobrovolníci si totiž začali vybírat svoje velitele a nejen to. Taky své důstojníky pro kulturu.

Jenže důstojník pro kulturu na úrovni velení praporu byl fakticky politický důstojník (politruk) a to samozřejmě nemohlo být přijato s pochopením. Co se týká dalších funkcí, například na úrovni velitelů rot, tak by pro jakýkoliv režim, ať už demokratický nebo totalitní, bylo nepřijatelné, aby důstojníci byli voleni hlasováním obyčejnými vojáky. Přestože se jednalo o dobrovolnické jednotky, pořád šlo o armádu a armáda demokratickou institucí není. A objevovaly se další komplikace. Některé pušky měly rok výroby 1900, kulometům chyběla mířidla, k dispozici nebyla auta, motocykly, polní telefony a dokonce olej k vytírání pušek. 16. července vznikly další čtyři divize, věkové limity nyní činily minimálně sedmnáct a maximálně padesát pět let. Jejich přejmenování na gardové divize, ale nezastřelo, že s logistikou to bylo horší a horší. Například 3. střelecký pluk 1. gardové divize měl 791 klasických pušek, deset odstřelovačských pušek a pět revolverů pro 2 667 mužů.

Opuštěné německé vozy

Nejhůře se však projevoval nedostatek instruktorů. Ze 781 důstojníků gardové divize pouze 82 sloužilo jako důstojníci v armádě. Jeden instruktor připadal na 500 až 600 vojáků. Většina jednotek absolvovala sotva desítku hodin výcviku anebo neměla za sebou žádný. Jinak než to dopadlo, to ani dopadnout nemohlo. Většina nasazených dobrovolníků šla do střetů doslova jako na porážku. První divize Kirovců dostala rozkaz vytlačit německé tankové jednotky z předmostí za řekou Luga, přestože by to byl velmi těžký úkol i pro řádnou armádu s dostatečnou výzbrojí. Skončilo to katastrofou. Hromadná zběhnutí, odhazování zbraní nebo padnutí do zajetí byly na denním pořádku. Masové útěky před tanky dostaly dokonce lékařský termín tankovaja bojazň (t.j. tankofobie, tedy strach z tanků). Vzhledem k amatérské orientaci dobrovolníků na bojišti nebo v mapách se nezřídka vyskytovalo ostřelování vlastních jednotek. 

?"Z deníku náčelníka německého generálního štábu Franze Haldera: "Ruská metoda útoku. Tříminutová dělostřelecká baráž, pak přestávka, pak útok pěchoty někdy až o hloubce dvanácti řad. Muži začnou křičet Huráá už z velké vzdálenosti. Nevyhnutelně vysoké ruské ztráty". Zdroj: Citace z knihy Leningrad od Anny Reidové  

   Co bylo platné, že jeden důstojník zmínil zdravotnice jako skutečné hrdinky, když vojáci měli jen jednu lahvičku jódové tinktury v batohu a žádné obvazy, o doktorech nemluvě. K dispozici nebyl dostatečný počet sanitních vozů, vlastně žádných vozů. Raněné proto nešlo ani dostat z bojiště, kde mnozí museli dlouho bez pomoci umírat. Výsledkem toho všeho se staly strašlivé ztráty. Uvádí se, že během prvních tří měsíců války padlo 43 000 leningradských dobrovolníků, mnozí historikové uvádí, že toto číslo je podhodnocené a blíží se padesáti procentům z původních 135 000 příslušníků domobrany. Jiný závěr toho všeho nebyl ani možný: velení naštěstí rozhodlo o rozpuštění jednotek Narodnovo opolčenija 19. září 1941. Jejich zbytky začlenilo do útvarů Rudé armády. 

   "Nemohou být považováni za plně vycvičené vojáky, ale jejich úsilí a kuráž byly ohromující. Dokázaly Němce zastavit v pravý čas", prohlásil ředitel Kirovových závodů v roce 1943. Některá oficiální prohlášení skutečně tvrdila, že leningradské dobrovolnické divize zastavily postup Wehrmachtu. Na druhé straně britský vojenský historik Antony Beevor, stejně jako mnozí další, masakr jednotek odsoudil: ...jeho zbytečnost snad dosahuje jen rozměru krále Zulů, který žene skupinu svých válečníků přes útes, jen aby si ověřil jejich poslušnost..." Deště, špatná německá rozhodnutí na různých úrovních, jednotky pravidelné Rudé armády a mnohé další se podílelo na zastavení postupu Wehrmachtu. Jednotky Narodnovo opolčenija patřily jen k dalším faktorům, ale neméně důležitým. Tvrzení, že jejich činnost neměla smysl, by bylo plivnutím na hroby mrtvých, kteří oprávněně považovali obranu svého domova za správnou věc.

Příště: Leningrad: Metronom

"Z hlášení komisaře pluku Nabatova 2. gardové divize, která byla během dvou týdnů, po prvním nasazení v bitvě u Gatčiny 12. srpna 1941, rozbita na kousky:

A) Někteří z vojáků nevědí, jak zacházet s puškou nebo granáty. Což přispívá v bitvě k jejich rozptylování.

B) Spousta vojáků byla špatně zamaskována, protože se nezakopali. Výsledkem jsou těžké ztráty od dělostřelectva a minometné palby.

C) Během protiútoků se vojáci pokoušejí držet blíž jeden k druhému, namísto rozptýlení do správné formace. Což znamená více ztrát.

D) Vojáci neznají své sousedy nalevo a napravo a pletou si vlastní s nepřítelem. Domnívají se pak, že jsou v obklíčení.

E) Někteří vojácí neví, jak zacházet s balíčkem první pomoci. Výsledkem je pak často vykrvácení na relativně lehká zranění. "

Zdroj: Citace z knihy Leningrad od Anny Reidové  

Zdroje:

Kniha LENINGRAD, Tragédie obleženého města 1941-1944, autorka Anna Reidová,

Kniha Obležení Leningradu 1941-44, 900 dnů hrůzy, autor David Glantz

Wikipedie.cz, Obležení Leningradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oble%C5%BEen%C3%AD_Leningradu

Wikipedie.cz, "Petrohrad", odkaz:https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrohrad

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu", odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Sovětská bouře, odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Velká vlastenecká válka, odkaz:

 

Autor: Jan Šik | pondělí 16.10.2017 19:00 | karma článku: 18,19 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 13,56 | Přečteno: 290x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 10,97 | Přečteno: 456x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 635x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,92 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma: 10,49 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,67 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

13.1.2024 v 23:22 | Karma: 36,06 | Přečteno: 5036x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Věštba pro rok 2024: Hodně budeš někde

Co nás jednou čeká by chtěl vědět každý. Proto buďme rádi, když potkáme někoho důvěryhodného, kdo nám naši budoucnost předpoví.

31.12.2023 v 7:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 383x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Až se rozsvítí vánoční hvězda

Temné dny těžce padají na lidskou duši. O to hůře, když se k tomu přidá počasí, které je spíše dušičkové než vánoční. Všechno zlé však jednou skončí.

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 7,55 | Přečteno: 258x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hnědá olympiáda Berlín 1936 - špičkový atlet Jesse Owens

Osudy některých sportovců připomínají pohádkové příběhy. Ale často tento dojem vzniká jenom při pohledu zvenku. Podobně jako u naleštěné krásy, v jejímž nitru se ukrývá zlo.

18.11.2023 v 18:00 | Karma: 9,07 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Národní proticukrová centrála dětem nepomůže

Jakákoliv policie na světě nikdy neporazí obchod s drogami. Dokud bude existovat poptávka, je jakýkoliv boj proti nim marný. Nejde však jen o tvrdé drogy.

11.11.2023 v 18:00 | Karma: 12,41 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kdo byl balíkový hrdina?

Vzpomínka na osmnáctiletého židovského studenta, kterého popravili nacisté. Jeho velký příběh může být inspirací i pro dnešní a budoucí generace.

4.11.2023 v 18:00 | Karma: 15,68 | Přečteno: 408x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Mamánek, který si moc rád povídal se svou maminkou

Přehnaná péče o dítě bývá především doménou matek. Neuvědomují si, že život jejich potomka po letech nemusí skončit vůbec dobře.

28.10.2023 v 18:00 | Karma: 10,46 | Přečteno: 672x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Ponižovaná dívka s kousanci na krku

Zastrašování vysává z obětí energii a bere jim zdraví a důstojnost. K tomu nejhoršímu patří šikana na pracovišti.

30.9.2023 v 18:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Čtyřkačkový hošek a drsný řidič autobusu

Drzost současných mladších generací prý nezná hranic. V některých případech však tato může být signálem, že se v budoucím životě rozhodně neztratí.

23.9.2023 v 18:00 | Karma: 21,23 | Přečteno: 675x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Dívka jedoucí v metru a zapáchající čerstvě vykopanou hlínou

Občas potkáme v životě někoho, s kým bychom chtěli kráčet po společné cestě. On jen na chvíli vyjeví svou pravou tvář a všechna naděje je pryč.

16.9.2023 v 18:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 6857x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hrabošení v obchodním centru s módním troubou

Má-li muž doprovodit partnerku či manželku do obchodního centra za účelem nákupu oblečení, jde o hrdinský čin, který se podobá sebevražedné misi.

25.8.2023 v 19:57 | Karma: 15,70 | Přečteno: 599x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Skvěle poskytnutá služba hodinového manžela

V záchvatech slabosti muž ženě slibuje. Potom zapomene a pak zase. V reakci na situaci ženě nezbývá než volat o pomoc. Ta bývá poskytnuta v překvapivě větší kvalitě, že se očekávalo.

15.7.2023 v 18:00 | Karma: 16,48 | Přečteno: 638x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Záhada sežrané oplatky

V domácnostech dochází k záhadám. Občas se ztrácí nebo naopak přebývají věci různého charakteru. Takové události se neobejdou bez konfliktů v manželském soužití.

8.7.2023 v 18:00 | Karma: 20,36 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Cizí kalhotky pod manželskou postelí

Skoro každý muž jednou za čas provede nějakou špatnost. Většinou se však chová jako beránek a tehdy bývá neprávem osočen. Třeba obviněním z nevěry.

1.7.2023 v 18:00 | Karma: 22,81 | Přečteno: 923x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 405
  • Celková karma 14,75
  • Průměrná čtenost 1356x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake