Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řekni mi, co se ti nelíbí

V životě se jednomu na druhém nelíbí spousta věcí. Mlaskání, zvednuté prkénko na záchodě, skřípání zubů, hlasitá mluva a spousta dalšího. Maličkosti, které patří mezi zdroje stresu. Přitom někdy stačí málo, jak se jich zbavit.

   Petr a Pavel se v obci stali novými sousedy. Starousedlík Petr bydlí ve starším rodinném domku se zahradou. Náplava Pavel si vedle něj postavil menší vilku také s kouskem zeleně. Jednou v neděli, v pravé poledne, vyšel ven a těšil se, že vyzkouší novou benzínovou sekačku. Nasadil si sluchátka, spustil ji a začal likvidovat přerostlou trávu. Hlasitý zvuk se nesl celou vesnicí. Tato situace trvala týden, co týden, celé jaro. Pavel si práci s novým strojem zamiloval. Zaměstnán je v kanceláři a sekačka pro něj znamená skvělý způsob relaxace. 

   Jednou v neděli po obědě se Pavel chystal opět nastartovat sekačku. Než se tak stalo, začal na něj Petr řvát přes plot samé nadávky. K překvapenému sousedovi vletěl na pozemek a oba se začali prát. Nakonec skončili na úrazovce a incident řešila obec ve správním řízení. Jak k takovému výbuchu vzteku mohlo dojít? Jednoduše. Petr pracuje manuálně v hlučném prostředí, proto má rád klid. Vstává brzy ráno a o víkendech si jde po obědě lehnout. Sousedova sekačka ho budila každé poledne v neděli. 

Koho vytrhl hluk sekačky na trávu nebo motorové kosy z klidu, ví dobře, že existují příjemnější zážitky. Překvapivě však monotónní zvuk sekačky může přinést klid a pohodu a navodit příjemnou atmosféru až po dobu dvanácti hodin, jako v následujícím videu. Dokonce i pro děti. Zdroj: YouTube.cz

   Pavel je přesný opak Petra. Rád si přispí a na zahradě začíná pracovat v poledne. Pavel nevěděl, že sousedovi hluk vadí, i když mohl být trochu empatický. Mezi zvyky starousedlíků na vesnici patří, že v neděli odpoledne je klid. V moderní době je však těžké tradici dodržovat. Řada lidí se z práce vrací pozdě večer a některé domácí práce musí odsunovat na víkend. I Petr nese vinu. Neřekl Pavlovi, že mu jeho nedělní relaxace vadí, jen stále stěžoval své manželce. Nakonec stačila poslední kapka. Petr se zrovna hádal se synem, když z okna uviděl, že Pavel startuje sekačku…  

Představme si celou situaci. Je nedělní odpoledne. Ležíme doma pohodlně na pohovce. Máme zavřené oči, zlehka dřímáme, posloucháme příjemnou hudbu a v tom soused spustí sekačku... Zdroj: YouTube.cz

   Tato historka není do detailů úplně pravdivá, podobných se však odehrává spousta. Jsou věci, které mnohým vadí na partnerovi, příbuzném, sousedovi, kolegovi, spolucestujícím, apod.. Může to být čištění zubů před zrcadlem, puštěná televize v noci, hlasité telefonování a spousta dalších malých problémů. Většinou jde o naprosté hlouposti, které samy o sobě žádnou škodu nepáchají. Nemusí být však příjemné a přispívají ke stresu. Jedno přísloví říká: stokrát nic umořilo osla. Je neskutečně trefné.

   Každý občas není v pohodě. Ráno zaspí a přijde pozdě do práce. Pak stačí kolegovo ranní zahalekání: „Ahoj!“ a najednou se, celý zaražený, dozví o všech svých špatných vlastnostech. Přitom stačí tak málo. Prostě jen říci: „Franto, vadí mi tvůj ranní křik, mohl bys mluvit tišeji?“ Řada problémů v životě vyplývá z toho, že spolu mnozí málo komunikují o drobných věcech, které jim vadí. Maličkost je často na začátku, na konci může následovat výbuch. Nebo taky nemoc, způsobená každodenním stresem.    

S některými lidmi samozřejmě nehne nic. Čím větší hloupost, tím více na ni lpí. Zpravidla kvůli svému egu. U nich platí jen jedno. Je to marný, je to marný, je to marný... V zájmu vlastního zdraví je nejlepší neřešit neřešitelné, otočit se zády a pustit si třeba zajímavou hudbu. Zdroj: YouTube.cz

   V české společnosti jsou tendence na všechno si stěžovat. Na vedro, déšť, politiky, kolegy, nadřízené, prodavače, železnici, poštu,  televizi, sousedy, partnery, rodiče, děti…. Těžko říci, zda jde o národní povahový rys. Řada konfliktů by zmizela, kdyby jeden druhému dokázal slušně a v klidu sdělit, co mu vadí. Možná by byla spousta lidí překvapená. Pro druhého může jít jen o maličkost, kterou pro něj není problém přestat dělat. U sousedů se situace nemusela vyhrotit. Když si Petr stěžoval manželce, možná by se zamyslel, kdyby mu položila jednoduchou otázku: „A řekl jsi mu to?“   

Autor: Jan Šik | sobota 15.6.2019 18:00 | karma článku: 13,15 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,10 | Přečteno: 3401x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 328x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake