Muž, co léčil plačící dívku, která měla kapky potu na čele

31. 08. 2019 18:00:00
Pro nemocného je lékař v bílém plášti bůh. Pacient se k němu obrací se žádostí o pomoc. Doufá v ní tolik, že si nepřipouští, že by ho doktor nemusel vyléčit. Ten když neví jak dál, má jen jednu možnost, jak trpícímu ulevit.

Podle knihy jednoho bývalého agenta americké FBI nervózního člověka charakterizují pevně sevřené rty. Všichni lidé, kteří seděli spolu se mnou v čekárně u praktického lékaře, je opravdu stisknuté měli. Je otázka, jaký kdo měl důvod pro svoji vnitřní nepohodu. Nemocní v čekárně možná nejsou nervózní z toho, jaká bude jejich diagnóza. Třeba je drásá samotné čekání a když přijde okamžik vpuštění do ordinace, oddechnou si. Pacient se v latině sice vyslovuje pati, což znamená podstoupit nebo trpět, ovšem v angličtině patient znamená trpělivý. Tím občas zdravotnický personál, při stížnostech nespokojenců, rád argumentuje. Kloním se ke staré dobré latině, protože kdo čeká, ten trpí. Můj názor podporovali lékaři a sestry procházející okolo, kteří měli rty uvolněné a vypadali, že jsou v pohodě. Dokonce se někteří usmívali.

Seděl jsem na lavičce spolu s dalšími trpícími, kteří kašlali, kýchali a vyměňovali si mezi sebou viry a baktérie. Naštěstí jsem se situací počítal a měl sebou čtečku narvanou několika desítkami knih. Kdo žádnou literaturu v ruce nedržel, bezcílně surfoval na Internetu na mobilním telefonu. Jenom několik jedinců sedělo vzpříma a dívalo se před sebe. Připadalo mi, že měli sevřené rty nejpevněji.

"Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda." Hippokratés, starověký řecký lékař

Mladá dívka, která seděla naproti mě, také seděla vzpříma bez jiné činnosti a dívala se do blba. Na čele jí stály kapky potu. Byla sice jen v krátké sukni a tenké halence, ale v čekárně bylo neskutečné vedro. Na chodbě tři okna, z nichž otevřít šlo jen jedno a to pouze na ventilaci. Slunce se opíralo do budovy a kolem jedenácté hodiny dopolední vytvářelo v prostorách polikliniky prostředí podobné peklu. V čekárně se teplota vyšplhala tak na pět a třicet stupňů Celsia. Z tohoto prostředí vstoupil pacient do ordinace, kde měl lékař se sestrou příjemných stupňů dvacet. Klimatizace foukala naplno a pacientovi se klidně mohlo stát, že kvůli vyvrknutému kotníku si přišel ukončit neschopenku a odešel s angínou.

Když se v čekárně u lékaře čas pomalu táhne, člověk proklíná sám sebe, že nepřestal kouřit, přejídá se, jí sladké, pije alkohol a válí se u televize. Zároveň v duchu nadává lékaři, jak má všechno mizerně zorganizované. Sestru začíná nenávidět, když už pátého pacienta bere přednostně. Stoprocentně totiž nejde o urgentní případy, ale o známé pana doktora. Z trpělivého pacienta se stává netrpělivý. Kdo se nedokáže se situací smířit, roste v něm vztek. Prostory čekárny jsou podobny prostorám muničního skladu. Stačí jiskra a nastane výbuch.

Situaci někdy zhoršuje osobnost lékaře. Čím lepší doktor, tím více pacientů. Přímou úměrou pak začínají ve všech burácet emoce. Včetně lékaře. Není divu, i on potřebuje vypustit páru. Nemusí se chovat k pacientům vysloveně zle. Jejich sebevědomí však může rozbít zdánlivě nevinná poznámka, míněná ironicky. Například: Hm, vážená paní, až přijdete příště, budeme potřebovat širší lůžko. Čekárna našeho praktického lékaře byla narvaná k prasknutí. Šlo o vynikajícího odborníka jen s několika lidskými chybami. Nerudný, nepříjemný, protivný a velmi nesympatický člověk.

Do čekárny přišla matka, kolem sebe šátek a v něm dítě. Od pohledu žena, které jsou v některých internetových diskuzích zařazovány do kategorie s přezdívkou Lesana. Zní ošklivě a posměšně, ovšem jeden můj kamarád ho nepatrně upravil na krásné slovo, které od té doby používám. Lesanka se své dítě nakojit na veřejnosti neodvážila. Veřejnost totiž neznamenala jen dvacet naštvaných pacientů, ale hlavně milióny mikrobů. Miminko proto trochu více zachumlala do šátku, což byla chyba. Dítěti muselo být vedro jako všem ostatním a teď se znásobilo. Začalo plakat. Z nevinného miminkovského vzlykání se stal za pár minut hyení řev, který všem dráždil napnuté nervy. Někteří pacienti obraceli oči nahoru, jiní naopak sklopili hlavu a patrně se modlili. Čtečku jsem vypnul a přidal se do skupiny jedinců s pevně sevřenými rty. V takovém prostředí se soustředit na cokoliv stalo nemožným.

"Brzo spát, zavčas vstát, to je cesta ke zdraví a moudrosti." Benjamin Franklin, americký politik, vědec, vynálezce

Najednou se rozletěly dveře do ordinace a v nich stál náš praktický lékař. Vysoký a prošedivělý, samozřejmě v bílém plášti a s brýlemi skoro na špičce nosu. Nepříjemným a hlubokým hlasem bohorovně pronesl: "Maminko! Uklidněte si svoje dítě!" Zalezl zpět do svého království a hlasitě třísknul dveřmi. Dítě zmlklo. Lesanka zrudla v obličeji a bez vyšetření odešla naštvaná i s malým zdrojem velkého rámusu. Jedna věc na doktorově výstupu byla pozitivní. Z ordinace do chodby se pacientům dostalo trochu chladivého vzduchu z klimatizace.

Na chvíli se rozhostilo ticho, přerušované kýcháním nebo kašláním. Z ordinace vyšla starší paní, která byla uvnitř asi půl hodiny. Na zavolání sestry ji vystřídala mladá dívka s kapkami potu na čele. Vešla dovnitř a já si chtěl zapnout čtečku, ale elektronický zázrak mě zklamal. Na jeho boku zablikala červená tečka a zhasla. Došla baterie. Nedobrovolně jsem musel zůstat v negativistické skupině depresivních pacientů s pevně stisknutými rty.

Z ordinace se ozval výkřik. Krátký a zoufalý. Někteří pacienti se na sebe podívali. Dívka vyběhla z ordinace. Neúspěšně se pokusila otevřít okna. Připotácela se k poslednímu a do ventilační škvíry strčila hlavu, co nejdále to šlo. Zhluboka a trhaně dýchala. Marně se snažila nalokat nějakého vzduchu. Z venku se dovnitř tlačilo jedno velké vedro a dusno se rozlézalo po celé poliklinice.Všichni pacienti ji sledovali. Bledá se oběma rukama opírala o desku vnitřního parapetu. "Stalo se něco, slečno?", zeptal se jeden starší pán. "Nepotřebujete něco?" Zavrtěla hlavou a začaly ji téci slzy. Plakala tiše, ale silně, až se jí třásla ramena. Nikdo se už neodvažoval na cokoliv ptát.

V tom se otevřely dveře ordinace a ven vyšel doktor. Otáčel hlavu a hledal dívku. Když ji spatřil, přistoupil k ní, vzal jí za ruku a odvedl k malé lavici, která stála bokem. Opatrně ji usadil a vzal kolem ramen. Dlouho jí něco šeptal. Zvědaví pacienti marně natahovali uši. Dívka se pomalu uklidňovala a po chvilce přestala plakat. Doktora jemně odstrčila, sáhla do kabelky a vytáhla z ní zrcátko a papírový kapesník. Podívala se na sebe a rozšířily se jí zorničky. Měla rozmazané stíny. Kapesníkem si je opatrně utřela. Nakonec se mírně usmála.

"Láska je nemoc, ale zdravá." Zdeněk Svěrák, český herec a scénárista

Když se žena stará o krásu, špatná zpráva sice není zapomenuta, ale ustoupila do pozadí. Náš lékař vstal a dlouhými kroky přecházel k ordinaci. Před ní se zastavil a vzdychl. Pak se otočil do čekárny a znova se zamračil. Po chvíli protivně houkl: "Další! Na co čekáte?" Aniž by si počkal na odpověď, vlezl do ordinace a zase třískl dveřmi. Dívka s kapkami potu na čele odešla.

Lékař není bohem, může však být andělem, pokud dokáže pacienta utěšit. Dobré slovo má velkou sílu. Zvláště, když ho vysloví nerudný protiva.

Andělský chór. Délka videa 7,35 min. Zdroj YouTube.cz

Úvodní fotografie zdroj:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Použité citáty z webu citáty.net:

https://citaty.net/citaty-o-zdravi/

Autor: Jan Šik | sobota 31.8.2019 18:00 | karma článku: 15.21 | přečteno: 631x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 182 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 191 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.88 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 184 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.64 | Přečteno: 514 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...