Dívka, co si užívala, až jí komáři z nosu lítali

Mantrou moderní doby se stala touha si užívat. Užít si cestování, užít si večer, užít si dovolenou. Užívat si pořád. Jenom je otázkou, zda v tom užívání tak trochu nezanikají ostatní věci, které k životu patří.

"Dědo, pojď na večeři!" volal malý vnuk z kuchyně na starého muže sedícího u počítače ve vedlejší místnosti.

"Počkejte ještě chvíli, procházím nějaké e-maily," odpověděl klidně muž. Seděl u velkého pracovního stolu a ťukal dvěma prsty do klávesnice. Zaujala ho jedna zpráva, kterou dostal od přítele v důchodu.

"Ahoj, vím, že jste spolu krátce chodili. Zemřela minulý týden, parte máš v příloze. Měj se kámo," stálo v ní. Otevřel přílohu. Bylo v ní parte ženy, se kterou kdysi strávil týden na horách. Zaučoval ji jako lyžařský instruktor. První den po něm vyjela a večer se spolu vyspali, stejně jako každý další den, až do konce kurzu. Zamiloval se do ní, jenže nic jiného než sex ji nezajímalo. Po návratu z hor mu nebrala telefon a  odmítala se sejít. Jen mu odepisovala na SMS-ky, v kterých s ním pořád flirtovala a dávala mu marnou naději.

Starý muž měl vlasy celé bílé. Vzpomínka ho zabolela, zvlášť když se podíval na fotografie v rámečcích, které měl kolem sebe. Jedna z nich byla z hor, měl na ní pletenou čepici a mladý opálený obličej. Vzal ze stolu mobil a prstem naroloval její telefonní číslo. Druhým prstem napsal SMS-ku. Stálo v ní: "Upřímnou soustrast, zlato". Teprve po odeslání zprávy si uvědomil, že odpověď už od ženy žádnou nedostane. Ne, nebyl hloupý, ani dementní. Jen udělal to, co po něm vždy žena, kdysi dívka, požadovala. Psát si, psát si a psát...a nic. Vypnul počítač, vstal a odešel do kuchyně k večeři. Předtím si ještě jednou vzpomněl na týden na horách.

Do obličeje jí foukal protivítr, z kterého jí červenal obličej. Jela rychle z kopce a kličkovala mezi ostatními lidmi. Trasa byla velmi dlouhá, což dívce vyhovovalo. Doslova svištěla, zvuk v uších přehlušil všechno ostatní. Brýle zachytávaly ostré jehličky sněhových vloček, které by ji jinak mohly bodat do očí. Kolem hlavy měla kuklu, která ji chránila před zimou. Soustředila se jen na jízdu, okolí vůbec nevnímala. Bušilo ji srdce a ovládala eufórie. Když dojela dolů, zpomalila a zahnula prudce doleva. Zabrzdila. Hůlky zapíchla do sněhu a několika prudkými pohyby shodila lyže. Zaklonila hlavu a usmála se. Ovládal ji pocit spokojenosti a dokonalosti.

"Holky, musíte si užívat trochu života. Na horách to bylo super. Lyžování, wellness, jídlo, víno, prostě paráda." Dívka stála uprostřed kanceláře, kterou sdílela s dalšími dvěma kolegyněmi a nadšeně jim vykládala o své dovolené. "Jo a ještě tam bydlel lyžařský instruktor. S tím jsem si taky užila," významně pomrkávala. Na jejím stole stála otevřená láhev vaječného koňaku a ležela bonboniéra, které všem přivezla. 

Osazenstvo kanceláře na ni zíralo. "Ach jo, tak ti závidím," pronesla starší žena, která do sebe právě kopla panáka sladké žluté tekutiny. Chutnala ji. Pomyslela si, že se z ní opije a všechno v kanceláři poblije. To si to užije. Představa ji pobavila, až se zasmála. Dívka se zarazila: "Čemu se směješ?"

"Ničemu. Jenom jsem si na něco vzpomněla," odpověděla žena a usmívala se dál. Kdo se směje neví čemu, podobá se přiblblému, napadlo dívku. Věděla moc dobře, že žena má manžela a čtyři děti a žije s nimi na vesnici v domku se zahradou. Její rodina si takovou dovolenou nebude moci nikdy dovolit, protože muž i ona málo vydělávají. Tak čemu se ta kráva řehtá, říkala si dívka. Úsměv kolegyně ji dráždil, tak si závist nepředstavovala. Provokoval ji také ženin spokojený výraz, která do sebe nalila dalšího panáka lepihubu.

Druhá kolegyně pečovala o otce ochrnutého po mrtvici a dokud žil, nemohla odjet ani na týden pryč. V koutku oka potlačila slzu. Dívku ani pořádně neposlouchala, hlavou jí proletěl denní program, co všechno musí vyřídit a zařídit. "Tak závidím, ani nevíš jak," řekla tiše a sklopila hlavu. Dívka se k ní nadšeně otočila. Několik desítek sekund si mlčky připadala strašně důležitá.

Měla skoro třicet let. Z hor se vrátila s opáleným obličejem. Pravidelně sportovala a její tělo bylo dokonalé. Nezapomněla ho často prezentovat před ostatními, aby viděli, jak se jí daří a mohli ji obdivovat. V kanceláři stála v lodičkách s extra vysokým podpatkem, který umožňoval, že se na ostatní zaměstnance dívala směrem dolů. Takový pohled dával dívce pocit nadřazenosti a moci. Podporovala ho vztahem se šéfem, kterému plnila všechno, co mu viděla na očích. Úplně všechno, protože si přece užívala.

Život je jako květina. Neměli bychom ho jen nechat převalovat v ústech jak chutná, čichat k němu jak voní a kochat se jak je krásný. Měli bychom ho i zalévat, okopávat a pečovat o něj.

"Jo, to bylo fajn, tenkrát na horách. Jak jsem jezdila na sáňkách na ledovci," říkala sestře stařenka. Ležela na lůžku na nadstandardním pokoji v nemocnici. V ruce měla napíchnutou kapačku,. Před chvílí ji zapojila zdravotní sestra, která právě stařence vyměňovala mísu.

"Hm, to jste měla zajímavý život," zasnila se. "Taky bych chtěla hodně cestovat a poznávat svět." Povzdechla si: "Zatím jenom běhám kolem celé rodiny. Muž mi nepomůže a s dětmi mám tolik práce. Sice občas mě potěší, ale nevím, nevím, moc bych si chtěla užívat."

Smutná sestřička pohladila stařenku po ruce a odešla. Nevěděla, že mísu vynášela ženě, která se dokázala užívat celý život. Jenže teď jí bylo devadesát let. Trpěla demencí a nic si nepamatovala. Měla velké štěstí. Starala se o ni hodná sestra, která jí pohladila vždy, když o ni pečovala. Byla jediná, kdo se o stařenku zajímal.

Dívka kdysi vyzkoušela všechno, co vyzkoušet šlo. Létání, padání, plavání, vznášení, ve vodě, pod vodou i ve vzduchu. Taky sex ve všech jeho polohách a podobách. Možná jen vesmír chyběl do její sbírky. Žila sama, nestačila s nikým navázat dlouhodobý vztah. Nestíhala, chyběl jí na druhé čas. Dokonce ani jednomu z rodičů nestihla jít na pohřeb, byla pokaždé pryč.   

Jednoho dne zemřela.

Bývalá kolegyně, která se starala o nemocného tatínka, zesnula o deset let dříve. Péče o blízkou osobu ji poznamenala psychicky, měla několik nemocí. Přesto, když odcházela, byla sama se sebou spokojená. S druhou kolegyní se její příbuzní loučili před rokem. Na pohřeb přišlo asi sto lidí a skoro všichni plakali. Žena se v rakvi usmívala, protože její děti i vnuci ji zahrnovali každý den láskou. 

Druhý den leželo stařenčino studené tělo ve sklepě pohřebního ústavu, připravené ke kremaci. Na obřad přišla ze slušnosti sousedka s manželem. Jinak nikdo. Ani žádný další zesnulý s ní v márnicí nebyl.

I když...

Přece jen se s ní přišel někdo rozloučit. Poté, co zřízenec zavřel dveře místnosti, ozvalo se slabé zabzučení. Z nosních dírek mrtvé stařenky vylezlo několik komárů, kteří si bezhlavě vlétli do ventilace užít.  

Není nic špatného užívat si každý okamžik života naplno. Do určité míry, protože život je dar, který by měl člověk poctivě splácet.

Píseň Koukej, se mnou si píseň broukej, zpívá Petra Černocká. Zdroj YouTube.cz:

Úvodní fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | neděle 5.4.2020 18:00 | karma článku: 17,79 | přečteno: 899x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,26 | Přečteno: 3467x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake