Lidi, co hráli tichou poštu, která dělala virvál

Drby hýbou světem. Malé i velké, soukromé a veřejné, v rodinách, na pracovištích nebo v médiích. Svou cestu začínají nevinným povídáním a mohou končit pomluvou nebo lží. 

V malé konferenční místnosti seděli tři. Během krátké chvíle vydýchali vzduch, proto někdo pootevřel okno. Dovnitř se cpal čerstvý a studený jarní vánek. Přestože venku svítilo slunce, v zasedačce někdo zapnul všechna světla, takže všichni přítomní přivírali oči. Na stěně naproti dveřím visely dva obrazy, namalované moderním stylem. Nikdo nepoznal, co na nich je. Většina zaměstnanců se domnívala, že autorovi vypadl štětec z ruky a rozkutálel se po plátně.

Budu určitě nemocná, pomyslela si dívka, ten průvan mě skolí. Seděla u kulatého stolu s deskou imitace dubu, ruce pokorně položené v klíně. Z otevřeného okna jí táhlo na záda. Měla na sobě černý kostýmek s bílou halenkou a minimálními doplňky. Obvykle nosila sukně pod kolena, někdy hodně vysoko, protože se nestyděla za svoje dlouhé a hezké nohy. Dnes musela mít oblečení, které neprovokovalo ani nebylo usedlé. Pro ženu nelehký úkol, zvlášť, když je jí dvacet pět. Dívka se oprávněně považovala za krásnou, rozhodně nebyla namyšlená. Dlouhé černé vlasy se jí rozprostíraly na ramenou štíhlé postavy. Nejlepší byly její černé oči. Když se do nich podíval muž, začal se v nich beznadějně topit.

Případ jejího budoucího šéfa to však nebyl. "Ze všech uchazeček jste měla nejlepší test a dnešní pohovor nebyl žádná formalita. Dokázala jste nás přesvědčit, ostatní kandidátky zůstaly daleko za vámi. " Usmál se na ni. "Zítra můžete nastoupit." Personalistka, která patřila do výběrové komise horlivě kývala hlavou. Stejné pohyby mívá nemocný osel, který se chce nadřízenému zavděčit.

Dívka si poposedla, aby zakryla vítězné gesto rukama pod stolem. Na práci s ředitelem logistiky Richardem se těšila. Solidně vypadající muž středního věku, kterému brýle na nose a perfektně sladěná kravata s oblekem i vyleštěnými polobotkami dodávaly nádech solidnosti. Měl hladce oholenou tvář a pečlivě zastřižené nehty. Dívka věděla, že za jeho vzhledem stojí důkladná práce jeho manželky. O budoucím šéfovi si zjistila všechno, co šlo. Záleželo jí na tom, aby kariéru zahájila poctivě. Mířila vysoko. Nechtěla se hned vyspat se šéfem, aby na to na ní někdo vytáhl, až se dostane na vysněné místo. Hledala dlouho slušného a poctivého. Získala pocit, že ho našla.

Vstala a každému pevně stiskla ruku. Rozloučila se a s úsměvem odešla. Ještě nevěděla, že do práce nastoupí až za několik dní, protože si při pohovoru nachladila ledviny a večer dostane horečku.

"Jaká je ta nová asistentka na logistice? " ptala se šéfka provozu personalistky. 

"Vyhrála výběrové řízení. Fakt je dobrá. Perfektně umí anglicky a německy, má skvělé vystupování, špičkové školy a vypadá skvěle. Stane se z ní místní hvězda. Richard by měl dávat pozor, aby jí moc neobletovali chlapi a neutekla brzo na mateřskou," usmála se personalistka, když v tom šéfce provozního zazvonil mobil. Zatímco brala hovor, personalistka dodala: "Jo, ale do práce nepřišla, prý je nemocná. Snad jí to Richard nebude tolerovat, jenom kvůli tomu, jak vypadá."

Obě ženy stály u kávovaru v kuchyňce. Personalistka jej právě zapnula, takže telefonující na druhé straně mobilu musel mít pocit, že se dovolal do letadla. Když přístroj splnil svou povinnost, v kuchyňce se rozlila vůně kávy a přebila smrad z ryby, kterou si někdo před chvílí ohřál k obědu v mikrovlnné troubě.

Tichou poštu někdo někdy předává dál s dobrým úmyslem. Jindy zase se zlým. Občas to i omylem ujede.

Šéfka provozu byla nejvytíženější manažer ve firmě. Šlo o schopnou padesátníci, na kterou vedení házelo jeden úkol za druhým. Oblečená v bleděmodré halence a kalhotách stejné barvy se opírala o topení v kuchyňce, které slabě hřálo. V hlavě jí právě vyskočilo, že má koupit manželovi dárek k narozeninám. Jenže znova zazvonil mobil a myšlenka se ztratila v nenávratnu.

"Hm," odpověděla a vyšla z kuchyňky směrem ke kanceláři. Znova telefonovala a neuvědomila si, že zpátky nese hrnek od kávy, který měl být plný a ne prázdný. Otevřela dveře, její asistentka Jana právě na stole chystala poštu k podpisu. Měla na šéfku dotaz.

"Nevíte, co ta nová holka na logistice? Chci si s ní domluvit zástup. Pozítří jdu odpoledne na třídní schůzky a potřebovala bych, aby za mě brala telefony a vyřizovala e-maily."

"Hm," odpověděla šéfka, které zazvonil další telefon. Když domluvila, sedla si a zamyslela se. Měla nejasný pocit, že dnes musí udělat něco důležitého. Dostala znova chuť na kávu.

Tiše řekla: "Jano, podívejte se do diáře a přečtete mi dnešní seznam úkolů."

Asistentka otevřela na monitoru počítače plánovací kalendář. "Na prvním místě je váš manžel. Má narozeniny a musíte mu koupit dárek."

Jak jen mohu být tak blbá, řekla si šéfka. "OK, co jste chtěla?"

Asistentka Jana zopakovala žádost. "Jaká teda je?"

"Kdo?" Nechápala šéfka.

"Přece asistentka na logistice."

Šéfka se zarazila. "Jo, ta. Právě jsem o ní mluvila s personalistkou. Asi nic moc. Snad je schopná, ale Richard jí obletuje. To by jako šéf neměl." Snažila si vzpomenout, co se ještě dozvěděla. "Prý ji toleruje, že nechodí do práce. Možná dělá z domova."

Jana pokrčila rameny. Šla do skříně a vytáhla si kabát. "Jdu na oběd."

U oběda seděla s kolegou Petrem z logistiky. Probírala pracovní věci, které po ní chtěla šéfka. Oba seděli nad smaženým sýrem s hranolkama a tatarskou omáčkou. Šlo o nouzové řešení, protože z obědového menu si nic nevybrali.

"Nevím a ani se o to dál nebudu zajímat," právě říkal Petr. "Věc si vezme na starost nová asistentka. Měla tady být, nevím kde je." Chtěl se zbavit všech povinností, protože v hlavě řešil soukromý problém. Předešlý večer mu manželka prohledala mobil a přišla na jisté žhavé SMS zprávy.

Jana se k němu naklonila přes stůl. Nechtěla mluvit nahlas, protože restaurace byla plná zaměstnanců firmy. "Mezi námi. Tvůj šéf po ní jede. Dělá pro něho z domova, prý to tak chtěla. Ale nikomu nic neříkej."

Petr ji skoro neposlouchal. Právě si v duchu přehrával včerejší konverzaci s manželkou. Patřil jí byt a ona mu vyhrožovala, že ho vyhodí. Neměl by kam jít. 

Po obědě se vrátil do kanceláře, kde už seděla po jídle jeho kolegyně Věra. Sedl si k počítači a obrátil se k ní: "Představ si, co jsem se dozvěděl za drby."

"Anooo?" natáhla k něm kolegyně krk. "A jaké? Nenapínej!"

"Šéf prý má něco s tou novou asistentkou. Nechává ji doma, to bys nevěřila, nechodí ani do práce. Mě bylo divné, kam šéf chodívá sám přes polední pauzu. Je to jasné. Za ní."

Věra zmlkla a do konce pracovní doby nepromluvila. Její kolega nechápal proč. Neuvědomil si, že informaci o asistentce z logistiky právě sdělil nejlepší kamarádce manželky svého šéfa.

Obě kamarádky se odpoledne sešly v kavárně. Bez ohledu na štíhlou linii si obě daly vídeňskou kávu a Sachr se šlehačkou.

"Jsi dnes divná. Stalo se ti něco? Co máš za problém?" Manželce šéfa se zamlklá kamarádka vůbec nelíbila.

Věra odpověděla:"Magdo, nechci nikomu ublížit. Ale musím ti povědět něco o tvém manželovi."

Magda si nervózně poposedla. Tušila, že se něco děje, už když jí kamarádka volala. Naléhala, aby se sešly, co nejdříve. "Tak spusť!"

"Přijal novou asistentku. Mladou, krásnou, chytrou. S jeho svolením nenastoupila do zaměstnání, tváří se, že pracuje z domova. Každý den přes poledne k ní tvůj manžel chodí domů. Všichni ve firmě si o tom vykládají. Úplně ztrácí autoritu. Všechno ukazuje, že s ní spí. Věř mi, Magdo. Je to hajzl, který si tě absolutně nezaslouží." Věra chytila bledou Magdu za ruku.

Pošta doputovala na místo určení. V psaném dopise se slova nemění. Při mluvení poletují ve vzduchu a lidé si s nimi hrají jako s míčem. Při každém úderu letí jiným směrem. Když někoho strefí plnou silou do těla, zabolí to. Hodně zabolí.

Píseň Nafrněná, zpívá Barbora Poláková, Zdroj: YouTube.cz

Úvodní fotografie:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 22.2.2020 18:00 | karma článku: 14,03 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 14,13 | Přečteno: 300x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 10,97 | Přečteno: 458x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 635x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,92 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma: 11,08 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,67 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

13.1.2024 v 23:22 | Karma: 36,06 | Přečteno: 5036x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Věštba pro rok 2024: Hodně budeš někde

Co nás jednou čeká by chtěl vědět každý. Proto buďme rádi, když potkáme někoho důvěryhodného, kdo nám naši budoucnost předpoví.

31.12.2023 v 7:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 383x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Až se rozsvítí vánoční hvězda

Temné dny těžce padají na lidskou duši. O to hůře, když se k tomu přidá počasí, které je spíše dušičkové než vánoční. Všechno zlé však jednou skončí.

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 258x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hnědá olympiáda Berlín 1936 - špičkový atlet Jesse Owens

Osudy některých sportovců připomínají pohádkové příběhy. Ale často tento dojem vzniká jenom při pohledu zvenku. Podobně jako u naleštěné krásy, v jejímž nitru se ukrývá zlo.

18.11.2023 v 18:00 | Karma: 9,07 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Národní proticukrová centrála dětem nepomůže

Jakákoliv policie na světě nikdy neporazí obchod s drogami. Dokud bude existovat poptávka, je jakýkoliv boj proti nim marný. Nejde však jen o tvrdé drogy.

11.11.2023 v 18:00 | Karma: 12,41 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kdo byl balíkový hrdina?

Vzpomínka na osmnáctiletého židovského studenta, kterého popravili nacisté. Jeho velký příběh může být inspirací i pro dnešní a budoucí generace.

4.11.2023 v 18:00 | Karma: 15,68 | Přečteno: 408x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Mamánek, který si moc rád povídal se svou maminkou

Přehnaná péče o dítě bývá především doménou matek. Neuvědomují si, že život jejich potomka po letech nemusí skončit vůbec dobře.

28.10.2023 v 18:00 | Karma: 10,46 | Přečteno: 672x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Ponižovaná dívka s kousanci na krku

Zastrašování vysává z obětí energii a bere jim zdraví a důstojnost. K tomu nejhoršímu patří šikana na pracovišti.

30.9.2023 v 18:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Čtyřkačkový hošek a drsný řidič autobusu

Drzost současných mladších generací prý nezná hranic. V některých případech však tato může být signálem, že se v budoucím životě rozhodně neztratí.

23.9.2023 v 18:00 | Karma: 21,23 | Přečteno: 675x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Dívka jedoucí v metru a zapáchající čerstvě vykopanou hlínou

Občas potkáme v životě někoho, s kým bychom chtěli kráčet po společné cestě. On jen na chvíli vyjeví svou pravou tvář a všechna naděje je pryč.

16.9.2023 v 18:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 6857x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hrabošení v obchodním centru s módním troubou

Má-li muž doprovodit partnerku či manželku do obchodního centra za účelem nákupu oblečení, jde o hrdinský čin, který se podobá sebevražedné misi.

25.8.2023 v 19:57 | Karma: 15,70 | Přečteno: 599x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Skvěle poskytnutá služba hodinového manžela

V záchvatech slabosti muž ženě slibuje. Potom zapomene a pak zase. V reakci na situaci ženě nezbývá než volat o pomoc. Ta bývá poskytnuta v překvapivě větší kvalitě, že se očekávalo.

15.7.2023 v 18:00 | Karma: 16,48 | Přečteno: 638x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Záhada sežrané oplatky

V domácnostech dochází k záhadám. Občas se ztrácí nebo naopak přebývají věci různého charakteru. Takové události se neobejdou bez konfliktů v manželském soužití.

8.7.2023 v 18:00 | Karma: 20,36 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Cizí kalhotky pod manželskou postelí

Skoro každý muž jednou za čas provede nějakou špatnost. Většinou se však chová jako beránek a tehdy bývá neprávem osočen. Třeba obviněním z nevěry.

1.7.2023 v 18:00 | Karma: 22,81 | Přečteno: 923x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 405
  • Celková karma 14,94
  • Průměrná čtenost 1356x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake