Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý máme svého Ukrajince

Mediální obrazy vykreslují představy, často vzdálené od reality. Pokud se události sledují na povrchu a nejde se do hloubky, často na jejich konci čeká zklamání. A na něj někdo jiný čeká.

Na začátku koloval pokus o vtip, že stát nařídí, aby si každá česká rodina povinně vzala domů alespoň jednoho Ukrajince. Fakticky se není čemu smát, protože náklady na uprchlickou vlnu platí ze svých daní každý pracující Čech. Veřejné průzkumy, žlutomodré vlajky na budovách, odznáčky stejné barvy na klopách sak nebo lemech kostýmků či rekordní částky na účtech charitativních organizací však svědčí o většinovém nadšení Čechů pomáhat dobrovolně, aniž by je někdo nutil.  
Tato atmosféra připomíná události nedávné doby.
V počátcích epidemie Covidu-19 se zdravotníkům tleskalo na balkónech domů a za podpory veřejnosti pro ně restaurace vařily obědy zdarma. Během poslední zimy někteří agresivní pacienti lékařům a sestrám spílali do očkovacích vrahů anebo na ně hulákali svoje rady nastudované na Internetu. Z extrému do extrému. Od bezbřehého nadšení k vylévání kýblu zlosti a vlastních frustrací.

Měli bychom vidět realitu.

Válečný uprchlík z Ukrajiny je v současnosti mediálně prezentován jako zdravá pracující žena se dvěma malými dětmi, jejíž muž bojuje za svou vlast. Takováto uprchlice je ochotná zastat těžkou a méně výdělečnou práci, kterou Češi dělat nechtějí.
Skutečností je, že mezi běženci není úplně malé procento seniorů, kteří budou v čase vyžadovat vyšší nároky na zdravotní nebo sociální péči a do pracovního procesu se zapojí minimálně.
Mezi Ukrajinkami nejsou jenom ženy a dívky se základní školou, ale také manažerky,  vědkyně, obchodnice či podnikatelky. Takové ze začátku budou ochotny pracovat noční dvanáctky u pásu v montovnách nebo v domovech seniorů, aby si zlepšily finanční situaci. To však vzdělaného člověka dlouhodobě neuspokojí. Pokud se budou chtít dále učit jazyku a dalším dovednostem, není vyloučeno, že začnou vytvářet konkurenční tlak na pozice, kterých je málo a výrazně snadněji se obsazují.

Nejen starší, ale i mladí nebo děti budou potřebovat zdravotní péči. S přibývajícími uprchlíky souvisí možný nárůst nemocí, kterých je u nás minimum díky základnímu očkování české populace. V kombinaci s případnou  podzimní vlnou Covidu to může přinést další zátěž pro zdravotnictví.
Otázkou je, co ukrajinští muži, až konflikt v jejich zemi skončí. Dá se předpokládat, že první věc, kterou udělají bude, že se nejprve rozjedou za svými rodinami. Chlapi poznamenaní válkou, z nichž mnozí budou mít těžká zranění na duši i těle. Svému okolí přinesou problémy, které jsme od konce poslední světové války v České republice nezaznamenali.

Zkrátka nepůjde pokaždé o idylicky vzorné matky, andělské děti a rytíře na bílých koní. Půjde o osoby s lehčími či těžšími nemocemi, neduhy stáří, sníženou pohyblivostí, různými závislostmi a dalšími podobnými problémy, s kterými se potýkají normální lidé ve všech zemích světa.
Část Ukrajinců se vrátí domů, ostatně někteří už odjíždí. Dá se předpokládat, že hodně jich v Česku zůstane z různých důvodů. Jakmile se objeví první potíže, byť ve formě ojedinělých excesů, které budou zveličovány anebo donekonečna opakovány v médiích, potom se stane jedna věc.
Z různých děr začnou vylézat různí bývalí a současní politici, konspirátoři, uvědomělí občané, bílí jezdci, bojovníci za svobodu od klávesnice a chytří brouci Pytlíci, kteří všemu rozumí, protože všude byli a protože proto. Ti všichni zatím skromně mlčí a v podřepu s nakrčenými rameny nedočkavě číhají na svou příležitost, stejně jako hyeny na mršinu. To proto, aby mohli výstražně zvedat ukazováček a pronášet svá moudra.
Já to říkal, že s každým migrantem jsou problémy. Cizinci se do naší dokonalé společnosti nehodí. Sebrali místa Čechům, kteří tvrdě dřou u pásů v montovnách. Dostávají pět tisíc korun českých měsíčně a ožebračují náš bohatý státní rozpočet. Chlastají první ligu a dělají bordel mezi našimi abstinujícími spoluobčany. Zabírají lůžka v nemocnicích českým pacientům. Dokonce i ta zvířata v zoologických zahradách, do kterých měli vstupy zadarmo, nám úplně vykoukali. Zbavme se jich, protože oškubaní čeští občané, bla, bla, bla, chudáci čeští občané, bla, bla, bla a okradení čeští občané, bla, bla, bla. 

Ochota pomáhat nezištně druhému člověku a přenechat mu bez postranních úmyslů teplou část svého domova, je právě tou věcí, která nás odlišuje od zvířat. Češi dokazují, že jsou ochotni vzdát se části svého blahobytu ve prospěch těch, kteří přišli o všechno. Uprchlíci jsou vlastně našimi hosty. Mají své přednosti, ale i nedostatky. Taky dobré vlastnosti a též ty špatné. Mnozí se chovají vzorně a žijí s pokorou. Jiní dělají chyby a zmítá jimi vlastní ego.

Pokud přijímáme hosta do svého domu, měli bychom si toho být vědomi a brát ho takového jaký je. Se vším všudy, s dobrým i špatným. Uprchlíci z Ukrajiny jsou totiž úplně stejnými lidmi jako my. 

Psáno pro iDNES.cz

Píseň Potměšilý host zpívá Hana Hegerová. Zdroj YouTube.cz:

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | sobota 7.5.2022 18:00 | karma článku: 29,97 | přečteno: 4162x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,29 | Přečteno: 3479x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake